Zoeken

Revanche

  • Cinevision.be/nl quoteert Revanche met een 2/5
  • Regisseur: Götz Spielmann
  • Cast: Johannes Krisch, Irina Potapenko, Andreas Lust
  • Genre: Drama
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-02-2010
  • Distributeur DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "Revanche"

De tijd dat Oostenrijkse cinema synoniem stond met goedgeluimd Tiroler-geginnegap in berg, dal en tussen het hooi lijkt definitief voorbij. Veel valt er immers niet meer te lachen in het land van de apfelstrudel en sachertorte: wie zich verdiept in het scherpsnijdend oeuvre van Michael Haneke grijpt eerder naar de valium dan de gesuikerde lekkernijen. Zijn collega-cineast Ulrich Seidl is zo mogelijk nog zwartgalliger (‘Hundstage’, ‘Import/Export’) en ontnuchterende documentaires als ‘Our Daily Bread’ en ‘Darwin’s Nightmare’ hebben eveneens een Oostenrijks cineast aan het roer.

Ook van Götz Spielmanns ‘Revanche’ word je niet meteen vrolijk. De film laat zich ietwat vergelijken met het oeuvre van Kieslowski: schuld, boete, religie, toeval, menselijk falen... het passeert allemaal de revue. Opvallend is alvast dat ‘Revanche’ in 2009 een oscarnominatie kreeg in de categorie beste niet-Engelstalige film. Zowel de setting (de film speelt zich voor een groot deel af in de groezelige prostitutiebuurt van Wenen) als de personages (een bankovervaller en een prostituee) zijn nu niet meteen voor de hand liggende elementen die oompje Oscar kunnen bekoren. Ook in het internationale festivalcircuit verzamelde de film heel wat prijzen. Gebrek aan erkenning hoeft deze prent in elk geval niet te vrezen.

Spilfiguur van ‘Revanche’ is Alex (Johannes Krisch), een kleine crimineel die als manusje-van-alles in een luxebordeel in Wenen werkt. Hij is smoor op de prostituee Tamara, en gelukkig voor hem is de liefde wederzijds. Beiden willen niets liever dan het bordeel de rug toekeren, maar om hun droom te verwezenlijken hebben ze uiteraard geld nodig. Alex besluit om een bank te overvallen, met een ongeladen pistool zodat er niets kan fout gaan. Maar dat is buiten het toeval gerekend. Wanneer de jonge agent Robert hun pad kruist, neemt die een beslissing die voor iedereen verstrekkende gevolgen heeft.

Spielmanns minimalistische aanpak is lovenswaardig: hij gunt de kijker de tijd om de personages te leren kennen en het is niet onmiddellijk duidelijk welke bochten en krochten de intrige opzoekt. Wat begint als een vrij grauwe schets van het milieu der betaalde liefde (fans van functioneel naakt zullen zich alvast niet bekocht voelen) evolueert gaandeweg naar een landelijk drama (waarin een stilte meer zegt dan duizend woorden). Spielmann past zijn regie aan de setting aan: jachtige dogmascènes tref je hier niet aan, kille close-ups op een hout- en frustratiehakkende Krisch des te meer. Wie zijn emoties graag kil en koud heeft en geen graten ziet in personages die meer verzwijgen dan prijsgeven vindt vast zijn gading in deze zigzaggende (misdaad)plot.

Een paar sterke scènes niet te na gesproken (de confrontatie na de bankoverval bv.) vonden wij het sop helaas de kool niet waard: de interactie tussen de verschillende personages is minder verrassend dan Spielmann ons wil laten geloven (ook de echtgenote van de politieagent speelt een cruciale rol). Bovendien voelt de toevalsfactor waar de film op drijft af en toe te mechanisch aan, hetgeen de betrokkenheid met de personages een serieuze knauw bezorgt. En waardoor ‘Revanche’ uiteindelijk afklokt als een film die zijn potentieel jammer maar helaas niet volledig waarmaakt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray