Zoeken

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief

  • Cinevision.be/nl quoteert Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief met een 1/5
  • Regisseur: Chris Columbus
  • Cast: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Pierce Brosnan
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 10-02-2010
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief"

Sinds Chris Columbus na de tweede ‘Harry Potter’-prent met lede ogen moest toezien hoe het regiestoeltje van episode drie onder het getalenteerde gat van Alfonso Cuaron geschoven werd, zit de familiefilmer achter o.a. ‘Home Alone’ (en opvolger) en ‘Mrs. Doubtfire’ om een hit verlegen. Tevens kampt hij met heimwee naar het fantasygenre, zo lijkt het, want hoe verklaar je anders dat CC zich voor dit derderangsbroertje van J.K. Rowlings tovenaarspupil liet strikken? Een origineel scenario kan alvast de reden niet geweest zijn.

‘Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief’ - een hele mondvol - verhaalt de avonturen van het titelpersonage, die zowaar de zoon van de Griekse god Poseidon blijkt te zijn. Dat verklaart meteen waarom hij zonder problemen negen minuten onder water kan blijven zonder naar lucht te moeten happen. Deze wandelende kieuw ziet er niettemin uit zoals jij en ik, een sjofele student die anno 2009 niet graag tijd op school doorbrengt, temeer omdat zijn dyslexie ‘m belet het bord deftig te kunnen lezen. Maar - zo leert-ie pas later in de film - dat komt omdat z’n hersenen ingesteld staan op Oud-Grieks.

Wanneer we met Percy (Logan Lerman) kennismaken, weet de emo-adonis echter zelf nog niet dat hij een halfgod is. Voor zover hij weet, heeft z’n vader hem en z’n moeder achtergelaten toen hij nog een baby was. Wanneer de goden er echter van overtuigd zijn dat Percy de bliksemschicht van oppergod Zeus gegapt heeft, belandt-ie middenin de wereld waarvoor hij lang behoed werd. Samen met zwarte sidekick en beste vriend Grover (Brandon T. Jackson) én met de verleidelijke Annabeth (Alexandra Daddario), die hij in een trainingkamp voor halfgoden ontmoet, zet hij de zoektocht in naar Zeus’ machtige wapen om een verwoestende oorlog met de onderwereld uit de weg te gaan.

De vergelijkingen met ‘Harry Potter’ zijn - in tegenstelling tot die verdwenen bliksem - niet uit de lucht gegrepen. Rick Riordan pende het eerste ‘Percy Jackson’-verhaal in 2005, toen de magiër en zijn achterban al volop de box office-miljoenen in de cinema aan elkaar rijfden. Dat Tinseltown z’n oog liet vallen op Riordans mythologische saga (er zijn intussen vijf boeken!) mag dus niet verbazen. En op zich leent het verhaal zich ook tot een pretentieloos fantasy-avontuur, ware het niet dat de kinderachtige moppen en de ronduit ridicule wijze waarop de oude Griekse cultuur geïntegreerd wordt in dat verhaal de mogelijke entertainmentwaarde van deze franchise-wannabe stevig onderuit halen.

Wat overblijft, is een Cultfestijn met hoofdletter C. Pierce Brosnans centaur - 007 met een paardenkont! - is om je te bescheuren, maar iets zegt ons dat Columbus het zo niet bedoeld zal hebben. Vooral niet als je merkt hoe ernstig de ex-Bond-vertolker zijn rol lijkt te nemen. Dat gaat evenzeer op voor de andere grote namen, die in lachwekkende outfits met veel misplaatste sérieux acteren alsof ze zich in een Shakespeare-adaptatie bevinden (Uma Thurman met slangenpermanent is net zo’n instant-classic!). Wat doet het er dan toe dat de CGI er verzorgd uitziet? ‘The Lightning Thief’ wil zeer duidelijk een nieuwe reeks inluiden. Bij Toutatis, Belenos en al wie het horen wil: beware ons!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray