Zoeken

Dumbo

  • Cinevision.be/nl quoteert Dumbo met een 4/5
  • Regisseur: Ben Sharpsteen
  • Cast: Edward Brophy, Verna Felton, Sterling Holloway
  • Genre: Animatie
  • Duur: 61 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-02-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Dumbo"

In 1981 was ‘Dumbo’ de allereerste Disneyclassic ooit die op video werd uitgebracht. Op vhs én Betamax zowaar. Dat waren nog eens tijden, schrijven we in opdracht van onze melancholische muze neer. In 2001 verscheen het vliegende olifantje voor de eerste maal op dvd, en nu bijna tien jaar later ligt een opgepoetste en van heel wat aanvullend materiaal voorziene versie in de winkelrekken.

‘Dumbo’, die het levenslicht zag in oktober 1941 en de vierde avondvullende tekenfilm van de studio is, blijft één van hun meest vertederende en kindvriendelijke worpen. Het eenvoudig verhaal zonder dubbele bodems maakt het zelfs een nagenoeg perfecte instaptekenfilm voor de allerkleinsten. Ook de lengte (hoop en al een uur) lijkt op maat van het kleinste grut, al komt die lean and mean-aanpak vooral omdat Disney na de financiële flops van (intussen klassieker) ‘Pinocchio’ en vooral ‘Fantasia’ een zo goedkoop mogelijke opvolger wou maken.

Want ‘Snow White And The Seven Dwarfs’ was in 1937 dan wel een eclatant succes, in 1940 hadden ze bij Disney minder reden tot juichen. Vooral de ambitieuze twee uur durende muzikale videoclip avant-la-lettre ‘Fantasia’ crashte aan de boxoffice. Om het financiële risico te verminderen, kreeg regisseur Ben Sharpsteen van Walt hemzelf de opdracht om ‘Dumbo’ zo kostenefficiënt mogelijk te houden. Dat is er aan te zien: vergelijk de achtergronden hier maar eens met die van ‘Snow White And The Seven Dwarfs’ of ‘Pinocchio’ en je zal zien dat er een aantal keer serieus met de grove borstel is doorgegaan. Voordeel was dat de animatoren zich daardoor volledig op de karakters konden concentreren. En misschien is dat wel de echte reden waarom ‘Dumbo’ met open armen werd ontvangen en uitgroeide tot een kassasucces: nog steeds geldt de kleine olifant als één van Disneys meest onvergetelijke en populaire figuren.

De basis voor de film is een flinterdun kinderboek uit 1939 van Helen Aberson en Harold Pearl, dat bestond uit acht tekeningen en een paar zinnetjes tekst. Het uitgangspunt van een olifantje dat wordt uitgelachen omdat zijn oren even groot zijn als een tentzeil leek wel op maat gemaakt voor de Disneystudio’s die zich heerlijk konden uitleven met de kleine circusartiest en zijn muizige beschermheer Timothy. Getuige de onsterfelijke scènes die ruim 70 jaar na datum nog altijd overeind staan. De hyperkinetische roze olifantscène draagt duidelijk de stempel van het ‘Fantasia’-experiment, en die waarin Dumbo zijn opgesloten moeder opzoekt en ze elkaar enkel maar kunnen aanraken met hun slurf op de tonen van de voor een Oscar genomineerde song ‘Baby Mine’ moet qua tranen in de ogen-factor niet onderdoen voor dé klassieker der huilklassiekers: de dood van Bambi’s moeder.

Kortom, ‘Dumbo’ is en blijft een onvervalste tekenfilmklassieker voor iedereen met het jonge hart op de juiste plaats. En is met een lengte van een uur ideaal als zoethoudertje voor het slapengaan. Of na het wakker worden.

Extra’s (dvd): Disney zorgt naar goede gewoonte voor een mooie worp extra’s. Een interessante making of leidt de dans, maar ook de commentaartrack, verwijderde scènes en een kijk op de Disneylandattractie zijn ideaal krachtvoer voor de echte fan.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray