Zoeken

Anima Cinema Box

  • Cinevision.be/nl quoteert Anima Cinema Box met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Marjane Satrapi, Ari Folman en Raoul Servais
  • Cast: Ari Folman, Armin Mueller-Stahl, Catherine Deneuve
  • Genre: Animatie
  • Duur: 325 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-02-2010
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Anima Cinema Box"

Je mag van de films van Pixar denken wat je wil, op technisch gebied zijn ze niet te evenaren. Dus het komt er als aspirant-animatieregisseur niet zozeer op aan om je aan de Amerikaanse pixeltovenaar te spiegelen, als wel een eigen stijl te ontwikkelen die je onderscheidt. Deze animatiecollectie verzamelt vier internationale prijzenpareltjes, die niet enkel visueel opvallen, maar veelal ook inhoudelijk iets te vertellen hebben.

Zo is er het verrassend vertederende ‘Persepolis’, een coming of age-verhaal over een Iranees meisje dat haar hele leven lang heeft gevochten tegen vooroordelen, tradities en onderdrukking van de vrouw. Erg ver heeft regisseuse Marjane Satrapi niet moeten zoeken voor inspiratie. Dit zwart-wit kunstwerkje is immers gebaseerd op haar eigen belevenissen als tiener in Iran, die ze tevens ook al in een gelijknamige stripreeks verhaalde. Mooi in al zijn eenvoud, dit waar gebeurde verhaal dat met de nodige zelfspot aan de man wordt gebracht. De zware beproevingen die Satrapi’s hoofdfiguur (zijzelf) doorstaat, worden vaak afgewisseld met komische intermezzo’s.

Met minder humor, maar een gelijkaardige politiekkritische bril kwam ‘Waltz With Bashir’ van cineast Ari Folman tot stand, een documentaire die inkijk biedt op de gruwelijke Libanese oorlog begin jaren ‘80, en in het bijzonder op de slachting nabij Sabra en Shatila. Opvallend aan deze voor o.a. een Oscar genomineerde animatiefilm is dat het verhaal een non-chronologische structuur volgt en als het ware de bizarre kronkels van het menselijke geheugen volgt. Folman onderneemt een tocht langsheen zijn vroegere medesoldaten om te weten wat er tijdens de oorlog precies is gebeurd. Want om de één of andere reden heeft hij die herinnering zelf verdrongen. Film als therapeutische waarde dus én tevens een aanklacht aan het adres van de oorlog. Ook al dreigt de boodschap misschien te verdrinken in de grafisch verpletterende vormgeving waarin hij ze presenteert.

In de Frans-Belgische coproductie ‘Les Triplettes De Belleville’ op zoek gaan naar een boodschap is als speuren naar een speld in een hooiberg. Je zal ze niet vinden. Maar wat je wel zal tegenkomen, is een waaier aan briljant vormgegeven karakters, een mooi ontworpen stad (Belleville heeft de charme van Parijs!) en humor die echoot naar de tijd toen Charlie Chaplin nog de bioscoopplanning kleurde. Deze muzikale animatiefilm, die destijds genomineerd was voor twee Oscars, zal zo’n kamerbrede glimlach op je gelaat toveren dat je er de dagen erna nog steeds mee rondloopt. Waarover het gaat? Over een grootmoeder die de zoektocht naar haar ontvoerde koersende kleinzoon inzet en in de stad Belleville terechtkomt.

Ook ‘Taxandria’ (foto), de laatste film uit deze box, neemt de kijker (en het hoofdkarakter) mee richting een droomwereld. De Oostendse animatievernieuwer Raoul Servais was reeds 66 jaar toen hij zijn eerste langspeler uitbracht, een mix van live action met o.a. Armin Mueller-Stahl en de tekencreaties van Servais zelf. Dit fantasierijke verhaal over een elfjarige prins die via een vuurtorenwachter binnen de fantasierijke Taxandria-wereld wordt geïntroduceerd, verschijnt nu voor het eerst op dvd. De tand des tijds heeft zich laten voelen bij dit uit 1994 stammend ‘experiment’, maar je kan niet omheen zijn tijdloze kwaliteiten. Wat overigens ook voor de andere drie films in deze verzameling geldt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray