Zoeken

Fame (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Fame (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Kevin Tancharoen
  • Cast: Naturi Naughton, Collins Pennie, Kay Panabaker
  • Genre: Muzikaal drama
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-02-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Fame (Blu-ray)"

Wie in de jaren tachtig is opgegroeid, kan niet anders dan herinneringen hebben aan ‘Fame’. Goede of slechte, dat laten we in het midden. Is het niet aan Alan Parkers gelijknamige film uit 1980, dan vast wel aan de televisieserie die tussen 1982 en 1987 werd uitgezonden en ook in de lage landen voor velen een wekelijkse tv-afspraak was. Of aan Irene Cara’s gelijknamige hit die destijds niet van de radio weg te branden was. En wie heel diep in het geheugen graaft, herinnert zich misschien ook nog wel de hits ‘Hi-Fidelity’ (uit de tv-reeks) of ‘I Sing The Body Electric’ (uit de film). Kortom, ‘Fame’ was hot in de jaren tachtig, en dan vooral bij de vrouwelijke bevolkingslaag.

Helemaal uit de herinnering is ‘Fame’ nooit verdwenen, getuige de musicaladaptatie die wereldwijd volle theaterzalen trok en zelfs een Nederlandstalige versie kreeg. In een tijd waarin zowat elke Amerikaanse film uit de jaren tachtig rijp lijkt voor een remake is het niet verwonderlijk dat ‘Fame’ een filmische update krijgt. Of de tienermeisjes van weleer onder de indruk zullen zijn van deze nieuwe versie, is echter maar de vraag. Niet alleen verliezen jeugdherinneringen sowieso wat van hun pluimen met het ouder worden, het vakmanschap van Alan Parker is nergens te bespeuren in dit regiedebuut van choreograaf Kevin Tancharoen. Voor een man die de choreografie van concertreeksen van Madonna en Britney Spears op zijn cv heeft staan, bevat ‘Fame’ trouwens opvallend weinig spectaculaire dansscènes.

De meeste aandacht gaat uit naar de weinig wereldschokkende gebeurtenissen in het leven van de (m/v) aspirant-acteurs, -dansers en -zangers die dromen van een artistieke toekomst na hun studie aan de New York High School Of Performing Arts. Een school die trouwens echt bestaat, en tegenwoordig als de Fiorello H. LaGuardia High School Of Music And Performing Arts door het leven gaat.

De nieuwe ‘Fame’ is niet echt een remake of een update van de oude, en laat zich eigenlijk het best omschrijven als een ‘zusterfilm’ waarin de scenariostructuur werd overgenomen. Opnieuw volgen we een paar leerlingen tijdens hun vier jaar durende volwassenwording aan de hogeschool. Problemen en conflicten zijn er genoeg voor de nieuwbakken artiesten: onenigheid met ouders, te verlegen zijn om te kunnen schitteren op de planken, liefdesverdriet, problemen om fondsen te krijgen voor een studentenfilm… het passeert allemaal de revue, zij het zonder dat de vlam in de pan slaat. Bovendien is het duidelijk dat de makers twijfelen tussen een aanpak die het midden houdt tussen het serieuze van Parkers film (de strenge docenten met een verborgen hart van goud) en de speelse aantrekkingskracht van ‘High School Musical’. Waardoor het allemaal tussen twee stoelen valt.

Misschien dat nostalgici nog het meest baat hebben met het speuren naar herkenningspunten met de originele film en de tv-serie. Debbie Allen is alvast de enige die zowel in beide films en in de tv-serie te zien is. En uit Parkers film zijn twee liedjes opnieuw van de partij. De titelsong uiteraard (al wordt die opgespaard voor tijdens de eindgeneriek), maar ook de pianoballade ‘Out Here On My Own’ (destijds ook gezongen door Irene Cara) krijgt een update. Kleine kans alvast dat ‘Fame’ anno 2009 is gonna live forever.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray