Zoeken

25th Hour

  • Cinevision.be/nl quoteert 25th Hour met een 4/5
  • Regisseur: Spike Lee
  • Cast: Edward Norton, Barry Pepper, Philip Seymour Hoffman, Brian Cox
  • Genre: Drama
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 09-04-2003
  • Distributeur: Walt Disney Studios
Bekijk de cover van de film "25th Hour"

‘25th Hour’ is de eerste film over het post-9/11 tijdperk. De regisseur die het aandurfde deze, overtuigende sterk geacteerde, karakterstudie in beeld te brengen is Spike Lee, maker van onder andere ‘Do The Right Thing’ en ‘Malcolm X’. Voor het verhaal baseerde hij zich op de gelijknamige roman van David Benioff, die tevens het script schreef.

In ‘25th Hour’ maken we kennis met Monty Brogan (Edward Norton), die gestraft is voor drugshandel. Hij heeft nog vierentwintig uren vrijheid, voor hij aan zijn celstraf begint. Op zijn laatste vrije dag besluit hij enkele persoonlijke zaken recht te zetten. Eerst en vooral is er zijn vriendin (Rosario Dawson), die hij ervan verdenkt hem verraden te hebben. Ook staat een gesprek met zijn vader (Brian Cox) op het programma. Het orgelpunt van de dag is een uitstap met zijn twee beste vrienden (Barry Pepper & Philip Seymour Hoffman), met wie hij voor de laatste keer van het nachtleven geniet.

‘25th Hour’ is geen thriller, maar wel een drama over een verklikte man, die in zijn laatste vrije momenten terugkijkt op zijn voorlopige leven. Edward Norton geeft op fenomenale wijze gestalte aan de ingetogen Monty. Zijn spiegelmonoloog is historische cinema. Ook de vertolkingen van Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper zijn verzorgd. Regisseur Lee neemt zelf geen standpunt in en houdt zich louter bij het observeren. Deze knap uitgelijnde karakterstudie bevat een erg subjectief einde, waarbij de kijker met een hoop vragen achterblijft. ‘25th Hour’ is sterk gemaakte cinema en zonder twijfel één van Spike Lee’s beste films.

DVD-Recensie
Voor een prachtfilm als ‘25th Hour’, bevat de dvd maar een schaars aantal extra’s. Zo zijn er twee verschillende audiocommentaren, maar is er vooral een documentaire over Spike Lee als regisseur. De meest interessante extra is nog het onderdeeltje ‘verwijderde scènes’. Geen slechte extra’s, maar toch had deze knappe prent nog beter verdiend!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray