Zoeken

Wallace And Gromit: The Complete Collection

  • Cinevision.be/nl quoteert Wallace And Gromit: The Complete Collection met een 4/5
  • Regisseur: Nick Park
  • Cast: Peter Sallis, Melissa Collier, Sally Lindsay
  • Genre: Animatie
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-02-2010
  • Distributeur Blu-ray: Lumière
Bekijk de cover van de film "Wallace And Gromit: The Complete Collection"

Voor de eerste keer in de lage landen verzameld op een glimmend dvd- en Blu-rayschijfje: de vier schitterende kortfilms met Wallace en Gromit, de onsterfelijke kleihelden uit de Aardman Studio. Inclusief het meest recente avontuur dus, ‘A Matter Of Loaf And Death’ dat een recordaantal van zowat 15 miljoen kijkers trok toen het op kerstdag 2008 werd uitgezonden door de BBC. De heruitzending op 1 januari 2009 was nog eens goed voor meer dan 7 miljoen kijklustigen.

De ietwat sullige aspirant-uitvinder en zijn slimme hond blijven dus razend populair. Ze ontsproten uit het brein van Nick Park, die in 1982 begon aan wat ‘A Grand Day Out’ zou worden, de eerste kortfilm met het duo. Park studeerde toen nog aan de National Film and Television School, maar kon nog voor hij zijn studies had afgemaakt aan de slag bij Aardman. Door hun focus op stopmotion- en kleianimatie vormen zij de gedroomde biotoop voor Park. Hij werkte er onder meer mee aan de videoclip van Peter Gabriels ‘Sledgehammer’ en meer bepaald aan de scène met de dansende gegrilde kalkoenen.

‘A Grand Day Out’ was voor het eerst te zien op kerstdag 1989 op BBC. De avonturen van de oerbritse Wallace (in de eerste draft was hij nog postbode Jerry!) en zijn hond Gromit waren een instant succes. In hun eerste avontuur bouwt het duo een raket waarmee ze naar de maan willen vliegen om er kaas te vinden. In de tweede film ‘The Wrong Trousers’ (première kerstdag 1993) verhuurt Wallace een kamer aan een kleptomane pinguïn die zich voorbereidt op een grote diamantroof. Op kerstavond 1995 debuteerde ‘A Close Shave’ waarin Wallace verliefd wordt op een wolverkoopster wier hond schapen ontvoert om er hondenvoer van te maken. Een plot die enkele gelijkenissen vertoont met de vierde worp ‘A Matter Of Loaf And Death’ waarin bakker Wallace een vrouw het hof maakt die bakkers verleidt om hen een kopje kleiner te maken.

Dat ‘Wallace en Gromit’ uitgroeiden tot publiekslievelingen, hoeft niet te verwonderen. De stopmotionkleianimatie gaat er bij kinderen in als zoete koek, en de scenario’s die uitbulken van inventieve details (gaande van achtergrondgrappen tot filmverwijzingen) zijn eveneens perfect op maat gesneden voor een volwassen publiek. Bovendien is het contrast tussen de naïeve Wallace en zijn niet pratende, maar voor de rest heel menselijke hond Gromit (zijn mimiek spreekt encyclopediedelen) een schot in de roos.

Het succes van ‘Wallace en Gromit’ zorgde er voor dat Aardman in samenwerking met Dreamworks Animation langspeelfilms kon maken. Dat Park en Aardman niet werden gedwongen om hun Britse verhalen en personages te veramerikaniseren is een bewijs dat Dreamworks wist dat de creaties van Aardman uniek zijn, waardoor ‘Chicken Run’ en de onvermijdelijke Wallace & Gromit-langspeelfilm ‘The Curse Of The Were-Rabbit’ vintage Aardman bleven. Het minder succesvolle en met de computer gemaakte ‘Flushed Away’, was echter reden genoeg voor Aardman en Dreamworks om de wegen te laten scheiden. Waardoor ze bij Aardman vanuit hun uitvalsbasis in Bristol opnieuw gezellig in hun uppie werken aan een nieuwe lading ongetwijfeld uitstekende cracking contraptions. We kijken er alvast naar uit.

Extra’s (Blu-ray): Die cracking contraptions vormen ook de hoofdmoot van een leuke verzameling extra’s. Een verzameling van filmpjes van om en bij de 3 minuten waarin Wallace en Gromit uitvindingen testen. Naast deze lachsalvo’s die door de BBC in 2002 werden uitgezonden, is het ook uitkijken naar de interessante featurette ‘How They Donut’ waarin de totstandkoming van ‘A Matter Of Loaf And Death’ uit de doeken wordt gedaan.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray