Zoeken

Les Regrets

  • Cinevision.be/nl quoteert Les Regrets met een 2/5
  • Regisseur: Cédric Kahn
  • Cast: Yvan Attal, Valeria Bruni Tedeschi, Arly Jover
  • Genre: Drama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-02-2010
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Les Regrets"

Op oude liefde komt geen roest. Daardoor begrijp je wat hoofdpersonage Mathieu (de vaak richting overacting neigende Yvan Attal) overkomt wanneer hij op een dag plots weer oog in oog staat met zijn jeugdliefde. Het paar wisselt geen woorden, maar zoals steeds zegt een blik meer dan duizend syllaben. Het door Cédric Kahn geregisseerde overspeldrama ‘Les Regrets’ strooit de passie gretig in het rond, maar de vonk met de kijker slaat nooit over. Gelukkig knettert het wel tussen de twee verliefde veertigers.

In het leven van Mathieu is echter geen plaats voor een amour fou. Samen met zijn vrouw Lisa (Arly Jover) runt hij een succesvol architectenbureau. Aan z’n veilige en geplande leventje komt evenwel een eind wanneer-ie terugkeert naar z’n ouderlijke dorp, waar z’n doodzieke moeder aan haar laatste zuchten toe is. Mathieu loopt er ook de mooie Maya (Valeria Bruni Tedeschi) tegen het lijf, met wie hij vroeger een relatie had. Dat de gevoelens van toen nog niet helemaal verdwenen zijn tussen de exen, mag duidelijk zijn wanneer de eerste echte samenkomst na al die jaren meteen resulteert in een vrijpartij.

De twee lijken weer even onafscheidelijk als vroeger, maar de vraag hoe het nu verder moet, stelt zich zoals traditioneel bij elk overspelig koppel ook hier. Maya lijkt niet te weten wat ze wil. Ze is net als Mathieu getrouwd, maar tegelijk wil ze genieten van de wederopgevlamde passie. Mathieu op zijn beurt wringt zich in allerlei bochten om z’n vrouw op het vlakke te houden; een smoes verzinnen wordt dagelijkse kost, want alles heeft hij over om ook maar eventjes bij zijn geliefde van weleer door te brengen. Zelfs al dreigt niet enkel z’n huwelijk, maar ook z’n professionele leven daar de dupe van te worden.

De altijd innemende Valeria Bruni Tedeschi - de acterende zus van Carla ‘first lady of France’ Bruni - maakt indruk als mysterieuze Maya, een personage waar je als kijker maar heel moeilijk vat op krijgt. Haar motieven om zich schijnbaar blind aan de liefde over te geven worden door Kahn slechts met mondjesmaat prijsgegeven (en zijn zelfs nog voor meerdere interpretaties vatbaar, zo je wil) én bezorgen de film een zekere intrigerende spankracht, al zorgt die verdoken berekendheid er wel voor dat je nooit echt om haar gaat geven. Haar chemie met Yvan Attal is echter onbetaalbaar en levert vooral in de eerste helft een paar scènes op die je wél emotioneel treffen. Het is dan ook ergens jammer dat de karakters in wezen niet zo sympathiek worden voorgesteld. Hun lot kan je finaal gestolen worden.

Anderzijds dient opgemerkt dat scenarist Kahn nog enigszins moeite heeft gedaan om aan zijn twee protagonisten een zekere diepgang te schenken. De nevenpersonages komen er veel meer bekaaid vanaf en zijn wandelende karikaturen in een plot die voor z’n eigen goed ook iets te lang aansleept. De alweer zeer bezwerende score van Philip Glass - de man heeft een natuurlijk talent om je in een soort van trance te brengen - is dan wel oorstrelend en voorts verdient het broeierige camerawerk pluspunten, maar als de twee personages om wie alles draait geen plaats in je hart veroveren, is het ook erg moeilijk om de film daarin op te nemen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray