Zoeken

An Education

  • Cinevision.be/nl quoteert An Education met een 3/5
  • Regisseur: Lone Scherfig
  • Cast: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 24-02-2010
  • Distributeur: KFD
Bekijk de cover van de film "An Education"

Personages op weg naar volwassenheid, het is schrijver Nick Hornby niet vreemd. In ‘High Fidelity’ zagen we hoe een dertiger zijn ex-lieven opzoekt om uiteindelijk vast te stellen dat zijn meest recente vriendin de ware is in zijn leven. En ook in ‘About A Boy’ stond zo’n groot klein kind centraal dat zijn vaste stek in het leven nog moest vinden. Beide films waren gebaseerd op boeken van Hornby. Dat de Britse auteur in het ware verhaal van journaliste Lynn Barber raakpunten aantrof met zijn eigen fictie overtuigde hem wellicht om het ook eens als scenarist te proberen.

Het resultaat is een dartel coming-of-age-sprookje dat zich afspeelt tegen het Londen van begin jaren zestig. Jenny (Carey Mulligan) is een meid zoals alle anderen. Op school heeft ze wat probleempjes met Latijn, maar verder heeft haar toegewijde vader (Alfred Molina) weinig redenen om te klagen. Alles gaat dus zijn doodgewone gangetje tot Jenny op een dag de charismatische David (Peter Sarsgaard) ontmoet, een echte playboy die tweemaal zo oud is als de frêle Jenny. Hij introduceert haar in een haar tot dan toe onbekende wereld van societyhappenings, kunstgalerijen en klassieke concerten. Jenny moet kiezen wat ze met haar verdere leven aan wil: maakt ze haar studies af of volgt ze David?

Het door de Deense cineaste Lone Scherfig geregisseerde ‘An Education’ is eens grappig, dan weer dramatisch, maar altijd lichtvoetig en charmant. De regisseuse van o.a. ‘Italian For Beginners’ en ‘Wilbur Wants To Kill Himself’ weet het tijdsbeeld van Londen in 1962 goed weer te geven. Een tijd waarin de swinging sixties nog niet meteen om het hoekje loerden, maar waar een 16-jarig meisje als Jenny wel nieuwsgierig was naar de geneugtes die het leven haar te bieden zou hebben. Het is niet verrassend dat ze valt voor de cultureel onderlegende David, al blijkt die niet de man te zijn die hij beweert.

Zolang Scherfig en Hornby zich richten op de relatie tussen Jenny en David fladdert de film een eind weg. Een tripje naar Parijs is niet alleen superromantisch, maar wordt door de Deense filmster ook nog eens in ware nouvelle vague-poëzie gedoopt. Dat het zo goed klikt tussen de twee heeft ook alles te maken met de knappe prestaties van zowel Peter Sarsgaard als (vooral) de amper 24-jarige Carey Mulligan, die straalt als Jenny. De evolutie die haar personage doormaakt, is ten allen tijde geloofwaardig. Ook op dreef zijn Alfred Molina als Jenny’s overbezorgde, maar goedbedoelende pa en Rosamund Pike als de niet erg clevere vriendin van Davids beste vriend.

De titel ‘An Education’ kan je bovendien op diverse manieren interpreteren. Die kan zowel weerslag hebben op de importantie van een opleiding als op de levensles die ze leert van David. Wanneer Jenny een rede afsteekt waarom ze ook zonder opleiding een toekomst tegemoet kan gaan, draagt ze overtuigende motieven aan. Maar wanneer uiteindelijk blijkt dat de veilige schoolopleiding het haalt op ‘het vrije leven’ heeft het ook iets heel dubbelzinnigs. Met als resultaat een spitante romantische dramedy over groeipijnen en de sprongetjes die het hart daarbij maakt, zij het eentje die de zaken net iets te zwart-wit voorstelt. Niettemin een sprankelend Brits kleinood.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray