Zoeken

From Paris With Love (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert From Paris With Love (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Pierre Morel
  • Cast: John Travolta, Jonathan Rhys-Meyers, Kasia Smutniak
  • Genre: Actie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "From Paris With Love (Blu-ray)"

Twee jaar na ‘Taken’ neemt producent-scenarist Luc Besson zijn protégé-filmmaker Pierre Morel wederom onder de arm voor ‘From Paris With Love’ (de titel is al een persiflage op zich), een zo mogelijk nog meer eendimensionaal schietfestijn waarin van Parijs en zijn criminele inwoners geen spaander heel wordt gelaten. Dat kan moeilijk anders als je een hoofdpersonage opvoert dat meer aanslagen per minuut haalt dan een doorwinterde typiste.

Charlie Wax is zijn naam en John Travolta de acteur die ‘m mag spelen. En dat doet hij met zichtbaar plezier. Nog in de roes van zijn verbluffende bad guy-rol in ‘The Taking Of Pelham 1 2 3’ gaat hij er hier al vanaf de introductie van zijn karakter ver over, maar zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat Charlie Wax zich echter aan de andere kant van de wet bevindt dan in die metrothriller met Denzel Washington, is echter iets wat je noch aan zijn handelingen noch aan zijn looks (een kale knikker en een ringbaardje!) kan afleiden. Amper een uur na zijn aankomst in la douce France heeft hij al amok gemaakt met de douane, een Chinees restaurant aan flarden geknald en een lokale straatbende tegen de grond gemept.

Hebt u het gevoel dat we rond de p(l)ot draaien? Dan is dat niet toevallig, want waar Besson er in het verleden steeds in sloeg een zij het voorgekauwd spionageverhaaltje in zijn film te smokkelen, dan moet ’s mans nieuwste het zelfs zonder zo’n duidelijk afgelijnde premisse doen. Wendingen zijn gespeend van elk greintje logica en vaak bekruipt je het gevoel dat ‘From Paris With Love’ niet meer is dan een niettemin degelijk ingeblikte roetsjbaan van stunt- en vliegwerk. Wie er geen problemen mee heeft zijn hersenpan aan de kassa in te ruilen voor een ticket zal daar evenwel niet over malen.

Hoewel, ditmaal maakt de ongekroonde koning van foute B-cinema (‘Taken’, ‘Danny The Dog’, ‘The Transporter’, ‘Kiss Of The Dragon’, hoeven we er nog een tekening bij te maken?) het wel heel erg bont. De grens tussen perverse fun (een achtervolging op een autosnelweg is niet nieuw, maar is cool in scène gezet) en ridicule humor (“Wax on, wax out”) was nooit dunner. En na een uur valt op hoe een overdaad aan actie eerder geeuwinducerend dan adrenalineverhogend werkt. Maar de wel erg foute typering van de schurken stoot misschien nog het meest van al tegen de borst. Al komt de roofbouw die Travolta op zijn eigen carrière pleegt op een dichte tweede plaats: of denk je dat het toevallig is dat Wax verzot is op een Royale with Cheese?

Wat niets afdoet aan het tomeloze charisma waarover Travolta beschikt en waarmee hij deze film probeert te redden. De scènes waarin hij total loss mag gaan, zijn af en toe écht geinig. Zie hem nog een slokje thee drinken vooraleer hij weer een stel booswichten een kopje kleiner maakt. Of aanschouw hoe zijn kogels altijd weer doel treffen. Jonathan Rhys-Meyers, die tweede viool speelt als een ambassademedewerker die een job bij de geheime dienst ambieert en als Wax’ partner wordt aangewezen, is een maat te klein om deze Travolta van repliek te dienen. Foute fun dus, zij het toch eerder fout dan funny.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray