Zoeken

Johnny Mad Dog (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Johnny Mad Dog (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Jean-Stephane Sauvaire
  • Cast: Christopher Minie, Daisy Victoria Vandy, Dagbeth Tweh
  • Genre: Actie
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-02-2002
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Johnny Mad Dog (Blu-ray)"

If You Don’t Wanna Die, Don’t Be Born. Het zou een oneliner uit een popcornverslindende actieprent kunnen zijn, gedebiteerd door een sigarenkauwende Arnold Schwarzenegger of paardenstaartzwiepende Steven Seagal, ergens in de jaren tachtig of negentig van de vorige eeuw. Wat het niet is: bovenstaande leuze is immers de tagline van ‘Johnny Mad Dog’, een rauw staaltje guerrillacinema dat de kijker midden in het door burgeroorlog verscheurde Liberia dropt, waar kindsoldaten een bloederig spoor achterlaten.

De vijftienjarige Johnny Mad Dog is de aanvoerder van het leger kindsoldaten. De bloeddorstige meute trekt van dorp tot dorp om er ‘vrienden van de president’ te vermoorden, geld te stelen en meer kinderen te rekruteren. Mad Dog is amper vijftien, maar heeft schijnbaar geen grammetje kind meer in hem zitten. Destijds werd hij door volwassen en gewetenloze rebellen ontvoert, die hem daarna hersenspoelden en kneedden tot een gewetenloze oorlogsmachine.

De Franse cineast Jean-Stéphane Sauvaire trok voor de verfilming van Emmanuel Dongola’s roman in 2006 naar Liberia, waar hij ex-kindsoldaten rekruteerde om zijn film te bevolken. Een beetje zoals Fernando Mereilles naar de Braziliaanse favela’s trok voor ‘Cidade De Deus’ dus. Het is fascinerend om te zien hoe de jongeren met veel verve hun eigen pijnlijke verleden reconstrueren, maar het levert helaas geen beklijvend geheel op. Waar ‘Cidade De Deus’ zich ontvouwde als een volbloed gangsterepos met meeslepende personages, beperkt ‘Johnny Mad Dog’ zich tot variaties op hetzelfde thema: tonen hoe kindsoldaten plunderend en moordend rondtrekken. Verrassen doet het allemaal niet: dat het ronselen van kinderen om hen op te leiden tot meedogenloze moordenaars barbaars is, wisten we al voor we het schijfje in de Blu-ray-lader schoven. Na anderhalf uur getier, geroep en gescheld wisten we eigenlijk niets meer en bleven we narratief op onze honger zitten.

Zo is het jammer dat Sauvaire zich beperkt tot de acties van de kleine soldaten en bijvoorbeeld niet laat zien hoe Johnny mad dog werd. Door zijn transformatie van kind naar moordmachine niet in te lassen blijft hij - hoe je het draait of keert - niets meer dan een kindsoldaatcliché waarbij je als kijker nooit emotioneel betrokken raakt. Daarnaast zwakt Sauvaire de atrociteiten bewust af, alsof de film ook als middelbareschoolvoorstelling moet kunnen dienen. Niet dat we zaten te wachten op folterscènes, maar de balans zit niet altijd snor. Veel scènes zijn onderling inwisselbaar en de pogingen waarop Sauvaire bewust wil choqueren lijken nogal onwennig gebracht.

Het enige personage dat wel min of meer wordt geduid is het meisje Laokole: haar jeugd zien we stoppen nadat ze haar broertje moet achterlaten en haar neergeschoten invalide vader naar een ziekenhuis moet zien te brengen terwijl rondom haar de oorlog woedt. Hetgeen haar actie op het eind rechtvaardigt en argumenteert. Helaas komt ze te weinig aan bod om een diepere laag mee te geven. Chapeau voor het lef van Sauvaire, maar ‘Johnny Mad Dog’ voelt vooral aan als een gemiste kans om een echt meeslepende film te draaien. Wat de vraag doet rijzen of de man niet beter een documentaire over het onderwerp had gemaakt.

Extra’s (Blu-ray): een ruim vijftig minuten durende making waarin we zien hoe het project tot stand kwam, hoe de kinderen werden gecast, etcetera. Ironisch genoeg bijwijlen interessanter dan de film zelf.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray