Zoeken

Minnie And Moskowitz

  • Cinevision.be/nl quoteert Minnie And Moskowitz met een 3/5
  • Regisseur: John Cassavetes
  • Cast: Gena Rowlands, Seymour Cassel, Val Avery
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-02-2010
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Minnie And Moskowitz"

In oktober vorig jaar verscheen reeds een dvd-box met daarin vijf grote klassiekers op het palmares van onafhankelijke cinemapionier John Cassavetes. Daar komt nu nog een zesde film bij: ‘Minnie And Moskowitz’. Cassavetes’ loopbaan als filmmaker stond haaks op het werk dat hij als Hollywoodacteur (‘Rosemary’s Baby’, ‘The Dirty Dozen’) afleverde. Ook dit uit 1971 stammende liefdesfantasietje onderschrijft dat met verve, al maakte de regisseur van ondermeer ‘A Woman Under The Influence’ en ‘The Killing Of A Chinese Bookie’ nooit een toegankelijkere film.

Het weinig wereldschokkende scenario zou je met een beetje slechte wil zelfs van de hand kunnen doen als een inspiratieloze blauwdruk van de met dramatiek en humor doorkliefde liefdesverhaaltjes die Hollywood sinds het succes van ‘Love Story’ een jaar voordien overspoelden. Maar als een kei in het ontwijken van clichés geeft Cassavetes er een heel eigen draai aan met als gevolg een mengeling van genreconventies en arthouse. En alzo bleek zelfs een lichtere Cassavates nog een buitenbeentje: fans van de filmmaker vonden dat het niet diep genoeg ging, terwijl lovers van Hollywoodsentiment het alsnog te alternatief achtten. Net geen veertig jaar na datum is ‘Minnie And Moskowitz’ dan ook vooral interessant als crossover.

Seymour Moskowitz (Seymour Cassel) is een onbeschaafde hippie die als parkeerwachter aan de kost komt. Minnie Moore (Gena Rowlands) is in alles zijn tegenpool: ze is welopgevoed, van goede komaf en ze heeft een leuke baan als museumcuratrice. Het wil echter niet vlotten in de liefde. Ze heeft een affaire met een getrouwde man (John Cassavetes), die wanneer het eropaan komt toch voor zijn gezin kiest. Teleurgesteld laat ze zich strikken voor een blind date, al was het maar om haar zinnen even te verzetten. Die loopt echter dramatisch fout af, ware het niet dat ze erna door een speling van het lot Moskowitz ontmoet. Tussen de twee tegengestelde karakters ontwikkelt zich een eigenzinnige relatie.

De twee personages uit de titel zijn dan wel sympathieke figuren met wie je gerust wel eens een pint wil gaan pakken - ondanks zijn soms onbehouwen manieren is Moskowitz diep vanbinnen een goede peer - maar ze hebben niet voldoende inhoud om je aandacht twee uur lang voor zich te winnen. Ironisch hoe Cassavates in zijn films steevast op zoek gaat naar uit de realiteit gegrepen situaties, maar hier precies twee eerder artificiële karakters ten tonele voert wier romance nergens echt geloofwaardig aandoet. Veel meer dan als personages van vlees en bloed laten de twee amoureuze antipoden zich omschrijven als stereotypen, wat maakt dat je automatisch minder met hen verbonden raakt.

Naar goede gewoonte omringt Cassavates zich met getrouwe gezichten uit zijn achterban en naaste familie, die mogen improviseren dat het een lieve lust is. Deze aanpak brengt ontegensprekelijk een paar ludieke scènes met zich mee (Cassavetes’ echte moeder is geweldig op dreef als de moeder van Moskowitz) en het bezorgt de film de nodige schwung, maar inhoudelijk blijft het allemaal te veel aan de oppervlakte dobberen. De onderschatte Seymour Cassel en de wederom subliem acterende Gena Rowlands - let op haar mimiek wanneer haar lief haar de bons geeft - maken echter veel goed, al zou mevrouw Cassavetes drie jaar later in ‘A Woman Under The Influence’ pas echt bewijzen dat haar talent geen grenzen kent.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray