Zoeken

Bugsy

  • Cinevision.be/nl quoteert Bugsy met een 4/5
  • Regisseur: Barry Levinson
  • Cast: Warren Beatty, Annette Bening, Ben Kingsley, Harvey Keitel
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 143 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-02-2007
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Bugsy"

Warren Beatty is ontegensprekelijk een filmlegende. Dit jaar werd hij bij de Golden Globes geëerd voor z’n gehele carrière en als ultieme bekroning mocht hij een beeldje mee naar huis nemen. Beatty is niet alleen een wereldvermaard acteur, maar ook een producer, scenarist en succesvolle regisseur - dat hij een film kan inblikken, bewees hij al begin jaren tachtig met het epische ‘Reds’, waarvoor hij terecht de Oscar voor beste regie in de wacht sleepte. Een andere mijlpaal in de carrière van de broer van Shirley MacLaine en de man van Annette Bening - acteren zit daar blijkbaar in de familie! - is ‘Bugsy’, een groots opgezette misdaadschets, waarin hij gestalte geeft aan het titelpersonage.

De film zoomt in op de carrière van Ben ‘Bugsy’ Siegel (Warren Beatty), een New Yorkse gangster die richting Los Angeles trekt en daar ingepalmd wordt door de mondaine levensstijl, de filmindustrie én vooral de sensuele Virginia Hill (jawel, Annette Bening!). Als hij niet veel later een bezoekje brengt aan een gokplaats in de woestijn, slaat hij aan het denken.

Op zich heeft het verhaal niet bijster veel om het lijf voor een bijna tweeënhalf uur durende prent, maar het is de epische grandeur, bloedmooie fotografie en puike acteerprestaties die ervoor zorgen dat deze bijna-klassieker, genomineerd voor tien Oscars waarvan hij er twee wist te verzilveren, geen seconde verveelt. Warren Beatty mag dan al een begenadigd cineast zijn, toch zetelt niet hijzelf in de regiestoel. Die eer viel te beurt aan Barry ‘Rain Man’ Levinson, eveneens een legende in het vak aan wie je beslist niet hoeft uit te leggen hoe je een goede film moet inblikken. De sfeer van het Amerika van de eerste helft van de twintigste eeuw wordt prima geschetst aan de hand van oogverblindende beelden en een raak gekozen setting. Bovendien draagt ook de genomineerde soundtrack van Ennio Morricone bij tot de juiste mood.

Warren Beatty schittert in de hoofdrol en ook Annette Bening zet één van de sterkste vertolkingen uit haar carrière neer, maar toch zijn het vooral de bijrollen die de meeste indruk nalaten. Harvey Keitel, Ben Kingsley én Elliott Gould zijn niet de minsten en dat merk je ook aan hun briljante optredens. ‘Bugsy’ is net geen meesterwerk, maar hij komt toch akelig dicht in de buurt. Een must.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray