Zoeken

Precious

  • Cinevision.be/nl quoteert Precious met een 2/5
  • Regisseur: Lee Daniels
  • Cast: Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Mariah Carey, Paula Patton
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 03-03-2010
  • Distributeur: KFD
Bekijk de cover van de film "Precious"

Zes Oscarnominaties. Niet slecht voor de nieuwste film van een regisseur die met zijn vorige prent ‘Shadowboxer’ - een actievehikel met de heersende koning van de B-film Cuba Gooding Jr. - niet eens de bioscoop haalde. De kans dat ‘Precious’ op 7 maart in de prijzen valt, is bovendien niet gering. Stand-up comédienne Mo’Nique, ook bekend als aangeefster in menig urban comedy, wist voor haar vertolking al op zoveel lof te rekenen dat het al heel erg fout moet lopen wil ze naast het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol grijpen.

Het zou een verdiende prijs zijn, en ook een logische. Als er één segment is waarin dit op de roman ‘Push’ van Sapphire genomineerde drama indruk maakt, dan is het in z’n acteerwerk. Ook de onbekende, debuterende Gabourey Sidibe is excellent als het titelpersonage, een 16-jarig zwart, dik en dom meisje dat niet bepaald het perfecte leventje leidt. Zo is ze om te beginnen al geboren in Harlem, een keiharde omgeving, en kan ze op niet veel ouderlijke steun rekenen. Nu is ze voor de tweede keer zwanger van haar eigen vader. Haar moeder (Mo’Nique) is dan weer een furieuze intens boze vrouw, die niet voor haar dochter opkomt, maar haar verwijt dat ze haar man heeft afgenomen.

Dat Precious haar leven een bocht van honderd tachtig graden wil geven, is allerminst verbazingwekkend, maar hoe doe je dat als terneergeslagen Afro-Amerikaans meisje uit een achterstandsbuurt? Wanneer op school wordt vastgesteld dat ze niet kan lezen, besluit ze naar een school voor analfabeten te gaan, waar ze met gelijkgestemde zielen onderwezen wordt door Ms. Rain (Paula Patton). Haar moeder lijkt er geen liefhebber van te zijn, maar het is precies vanonder haar juk dat Precious vandaan tracht te raken. Ze keert haar rug naar de pijn, de eindeloze vernederingen, de ruzies en de liefdeloze omgeving waarin ze werd grootgebracht.

Regisseur Lee Daniels maakt het je niet simpel om je met het lot van de hoofdfiguur te verbinden. Net zoals Precious zich emotioneel lijkt af te sluiten voor de mensen in haar omgeving, kan ook de kijker maar erg moeilijk tot haar doordringen, wat maakt dat de aaneenschakeling van miserie die Precious over zich heen krijgt je nooit écht weet te raken. De acteurs spelen het bijzonder doorleefd (zelfs zangers Mariah Carey en Lenny Kravitz doen het aardig in de bijrollen), maar kunnen het gebrek aan diepgang van hun personages niet compenseren. Het pleit wel voor Daniels dat hij de gebruikelijke cinema vérité-aanpak (met de camera in de nek) mijdt en dit sombere relaas verrassend vitaal in beeld zet, daarbij ondermeer gebruik makend van surrealistische droomsequenties waarbij het titelpersonage eventjes uit haar ellendige wereld ontsnapt.

Maar toch lijkt de internationaal gelauwerde cineast niet te weten wat hij wil. Zo blijft hij in de eerste helft angstvallig uit de buurt van goedkoop sentiment (hij maakt het de kijker bewust moeilijk om in de film te raken), terwijl hij op het eind finaal toch lijkt toe te geven aan de conventies van een Hollywoodiaans melodrama. De eindscène is dan wel een staalkaart van acteertalent (zie Mo’Nique schitteren), tegelijk wil Daniels het publiek te nadrukkelijk naar de zakdoek laten grijpen. Op die manier krijg je een haast schizofreen tv-drama, bevolkt door clichékarakters (o.a. de wel heel positief ingestelde lerares). En niet een film die zes Oscarnominaties achter zijn naam verdient.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray