Zoeken

Castle, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Castle, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Bryan Spicer
  • Cast: Nathan Fillion, Stana Katic, Molly C. Quinn
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 420 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-03-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Castle, seizoen 1"

In een tijd waarin politiereeksen veelal bloedernstig (‘CSI’) of bikkelhard (‘The Shield’) zijn, zorgt een serie als ‘Castle’ voor een welgekomen frisse wind. Al kan je de makers er geenszins van verdenken dat ze met deze prettig wegkijkende detective het warm water hebben uitgevonden. Integendeel, de strapatsen van het titelkarakter en de flik met wie hij al gauw een duo vormt, roepen herinneringen op aan zowel ‘Murder She Wrote’ (het hoofdpersonage is een speurende schrijver) als ‘Moonlighting’ (de romantische spanning tussen de twee leading characters).

Bij aanvang is Richard Castle (Nathan Fillion) echter nog niet op de hoogte van zijn bovenontwikkelde speurzin. We maken met hem kennis als een auteur die oog in oog staat met zijn zwaarste opponent: de writer’s block. Nog maar net heeft hij de hoofdpersoon van zijn succesrijke romanreeks het loodje laten leggen en nu weet hij niet welke richting uit te gaan met zijn verhalen. De hulpkreet van de New York Police Department komt dus als een geschenk uit de hemel. De reden waarom ze een beroep op hem doen? Het onderzoek naar een seriemoordenaar die zich liet inspireren door Castle’s hersenspinsels.

De gescheiden schrijver die z’n luxueuze loft deelt met zijn dochter en zijn moeder laat zich maar wat graag tot deze nieuwe uitdaging verleiden en het duurt ook niet lang vooraleer hij beseft dat zijn avonturen aan de zijde van politieagente Kate Beckett (nieuwkomster Stana Katic) hem van heel wat nieuwe literaire hersenzuurstof kunnen voorzien. Wanneer zijn creatieve werkwijze een goeie match blijkt in combinatie met Becketts professionalisme proeft dit voor Castle naar meer. Wanneer hij een detectivereeks wil pennen met een cynische, vrouwelijke hoofdfiguur slaagt hij er via z’n vriendschap met de burgemeester in om Kate tijdens haar werkzaamheden te volgen; om inspiratie op te doen.

‘Castle’ blinkt uit door zijn lichtvoetigheid. De misdaden die de revue passeren, zijn per definitie niet minder ernstig van aard dan die in andere (Amerikaanse) politiefeuilletons, maar de makers van deze serie leggen de focus minstens evenveel op de verhouding tussen de twee hoofdpersonages als op de uiteindelijke oplossing van het misdrijf. De flirterige chemie tussen ‘Firefly’-acteur Nathan Fillion en Stana Katic onderscheidt deze policier dan ook van zijn genregenoten, evenals het gegeven van de schrijver die via onorthodoxe methodes vaak ook tot juiste conclusies komt. Bij een serie waarbij elke aflevering een nieuwe puzzel aanbiedt, is het de kunst om de karakters centraal te stellen, omdat de episodeplots onvermijdelijk de neiging hebben in herhaling te vallen.

Dat is bij ‘Castle’ niet anders. Veel interessanter dan het niet altijd geloofwaardige speurwerk dat je niet met een korrel, maar met een hele zak zout moet nemen, is dan ook de personage-uitwerking. Niet enkel Castle’s knipperlichtverhouding met zijn partner levert vonken op, ook de relatie met zijn dochter Alexis - zoals vaker eerder de verantwoordelijke ouderrol vervullend dan die van het kind - zorgt geregeld voor een kamerbrede glimlach, en gepaste verstrooiing. Niet in het minst omdat het titelkarakter zich van een boel catchy oneliners mag bedienen (“I can’t believe my little girl is going to Prom. My only comfort now is the long standing tradition of torturing the boyfriend.”). Geinig vertier.

Extra’s (dvd): een paar featurettes die meer inkijk bieden in het ontstaan van het personage, een blooper reel die illustreert dat het op de set een jolige boel was én de tegenwoordig vaak aanwezige (en interessante) audiocommentaaroptie maken hier een mooi uitgebalanceerde uitgave van.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray