Zoeken

Meester Van De Zwarte Molen (Krabat)

  • Cinevision.be/nl quoteert Meester Van De Zwarte Molen (Krabat) met een 3/5
  • Regisseur: Marco Kreuzpaintner
  • Cast: David Kross, Daniel Brühl, Christian Redl
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-02-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Meester Van De Zwarte Molen (Krabat)"

Sinds tovenaarswees Harry Potter deel uitmaakt van de popcultuur is ook magie daar niet meer uit weg te denken. Het succes van de J.K. Rowling-adaptaties en van andere fantasiehits als ‘The Chronices Of Narnia’, ‘Twilight’ en recenter nog ‘Percy Jackson And The Olympians’ bewijst dat de veelal jeugdige filmliefhebber het genre nog lang niet beu is. Met ‘Meester Van De Zwarte Molen’ (oftewel: ‘Krabat’) zien die fans hun canon alweer uitgebreid, al betreft het ditmaal een griezeliger verhaal, voortgevloeid uit een in iets donkerdere inkt gedopte pen.

Dit beklijvende fantasy-avontuur is gebaseerd op de uit de jaren zeventig stammende jeugdbestseller ‘Krabat’ van auteur Ottfried Preussler. Zijn boek staat al sindsdien in de annalen van de jeugdliteratuur als één van de griezeligste werken voor een jongere doelgroep. Het is heus niet verwonderlijk dat het bijna veertig jaar geduurd heeft voor een filmmaker het aandurfde dit te verfilmen. De waaghals met dienst luistert naar de naam Marco Kreuzpaintner, die eerder al achter de camera plaatsnam bij de subtiele coming-of-age-kroniek ‘Summer Storm’ en de vrouwenhandelthriller ‘Trade’.

We schrijven de zeventiende eeuw. De dertigjarige oorlog heeft lelijk huisgehouden in Europa. Ook de 14-jarige Krabat (David Kross uit ‘The Reader’ en ‘Knallhart) is rechtstreeks met dood en vernieling geconfronteerd geweest: de oorlog heeft van hem een wees gemaakt. Richtingloos wordt hij door een onheilspellende stem naar een mysterieuze molen gelokt, waar een strenge meester de plak zwaait én waar hem een plaats als leerling wordt aangeboden. Krabat moet er geen twee keer over nadenken: een dak boven het hoofd en elke dag een warme maaltijd, daarvoor heeft-ie heus wel wat over. Maar dan ontdekt de knaap dat de molen ook een school is waar zwarte magie wordt onderwezen. En dat de tol die hij voor die lessen moeten betalen hoog is.

Je moet niet meteen een cursus scenarioschrijven in de vingers hebben om te weten waar dit verhaal naartoe evolueert. Het is en blijft een jeugdvertelling en die laten zich doorgaans niet kenmerken door de meest doordachte of briljante vondsten. Toch heeft het visueel knap vormgegeven ‘Meester Van De Zwarte Molen’ heel wat troeven in huis. De asgrauwe Middeleeuwensetting doet dienst als interessant en onheilspellend decor en kruidt de film met een extra griezelpigment. Bovendien koos Kreuzpaintner voor een trouwe bewerking van het sowieso al akelige bronmateriaal zonder daarbij de fantasie van de kijker te beknotten.

Voorts tovert de filmmaker een aantal spectaculaire set pieces en duels op het groezelige canvas, die niet enkel de tienerfan aan het scherm zal kluisteren. Toch nog een valse noot evenwel: met twee uur op de teller sleept het allemaal iets te lang aan en vooral in het trage middenstuk hadden de makers af en toe iets kritischer mogen zijn. Maar het verandert niets aan het respect dat we hebben voor Kreuzpaintners visie en de durf die hij aan de dag legde door dit klassieke verhaal uit de Duitse literatuur naar het grote scherm te vertalen. Met succes zowaar. Een goed geacteerde (local hero Daniel Brühl is weerom van de partij) en fraai geënsceneerde avonturenfilm dus, die de (liefst niet te jonge) liefhebbers van een potje fantasiegriezelen niet mogen missen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray