Zoeken

Crazy Heart

  • Cinevision.be/nl quoteert Crazy Heart met een 2/5
  • Regisseur: Scott Cooper
  • Cast: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Colin Farrell
  • Genre: Muzikaal drama
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum: 03-03-2010
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "Crazy Heart"

Had iemand drie maanden geleden al van ‘Crazy Heart’ gehoord? We dachten van niet! En ware het niet voor de over het paard getilde vertolking van Jeff Bridges - de acteur won Golden Globe, BAFTA, SAG en Oscar! - dan had er in Europa nog steeds niemand van dit countryniemendalletje gehoord. De prijzenregen heeft de filmster uit o.a. ‘Starman’ en ‘The Big Lebowski’ dan ook eerder te danken aan zijn puike carrière dan aan zijn routineuze hoofdrol in deze film die hij met de ogen dicht zou kunnen spelen (wat hij af en toe zelfs lijkt te doen!).

Het personage dat Bridges na vier onverzilverde nominaties dan toch eindelijk Hollywoods bladgoud op de schouw bezorgde, luistert naar de naam Bad Blake, een - letterlijk - doorzopen countryster met een tanende carrière: halfweg optredens trekt hij zich even backstage terug om in de dichtstbijzijnde vuilbak te kotsen, terwijl de groupies die zich aan zijn voeten neervlijen dorp per dorp lelijker lijken te worden. Wanneer hij de kans krijgt om in het voorprogramma van zijn vroegere protegé (een sterke Colin Farrell) op te treden en hij zich uitzonderlijk bekommert om het lot van een journaliste (Maggie Gyllenhaal) en haar jonge zoontje lijkt zijn geluk weer te keren.

In Amerika werd ‘Crazy Heart’ vergeleken met Darren Aronofsky’s meesterstuk ‘The Wrestler’. Beide films verhalen het wedervaren van een oude glorie op zijn retour en belichten een wereld die veelal onderbelicht blijft. Parallellen tussen beide Oscargenomineerde from hero to zero and back-vertelsels zijn er dus zeker te trekken, maar waar Mickey Rourke een vertolking neerpootte die recht uit het hart kwam en aan de ribben bleef kleven, doet Bridges niets dat we hem niet eerder hebben zien doen. Ook het personage dat hij neerzet, overstijgt op geen enkel moment de oppervlakkigheid van zijn handelingen.

Nieuwelingfilmer Scott Cooper slaagt er nergens in de clichés te ontwijken. Bovendien sleept het met net geen twee uur op de teller ook allemaal iets te lang aan. Vooral in het eerste uur krijgt Cooper het maar niet onder stoom. Veel heeft te maken met het repetitieve scenario, dat optredens steeds afwisselt met melige mijmerscènes waarin we de relatie tussen Blake en alleenstaande moeder Jean stilaan vorm zien krijgen. Maggie Gyllenhaal geeft gestalte aan dat laatste personage en kreeg er in extremis zelfs een onbegrijpelijke Oscarnominatie voor. Dan veel liever de sympathieke optredens van Colin Farrell, die net als Bridges zijn eigen vocalen in de strijd werpt en dat met verve doet, en de immer goed acterende Robert Duvall in de rol van barman.

De marketingmachine die ervoor zorgde dat dit veredelde weekendfilmpje door Academy-stemmers opgepikt werd, verdient dus meer applaus dan de prent zelf. ‘Crazy Heart’ staat of valt met - zoals de Amerikanen dat zo mooi kunnen zeggen - de likeability (aantrekking) van zijn hoofdfiguur. Als die echter een wandelende karikatuur blijkt te zijn, is het niet zo eenvoudig om de film te omarmen. En voorts weet een mompelende, bijzonder lijzig doorheen het afgeleefde countrydecor slenterende Jeff Bridges evenmin de hartsnaren te beroeren. De Oscar is ‘m gegund, maar of hij daadwerkelijk de beste prestatie van het jaar neerzet? Not even close!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray