Zoeken

The Hurt Locker (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hurt Locker (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Kathryn Bigelow
  • Cast: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-02-2010
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Hurt Locker (Blu-ray)"

“Dit is de ‘Platoon’ onder de Irak-films”, dixit James Cameron over ‘The Hurt Locker’, de nieuwe film van zijn ex-vrouw Kathryn Bigelow, die dertien jaar na haar postapocalyptische sciencefictionpareltje ‘Strange Days’ opnieuw een instant-klassieker afvuurt. Letterlijk, want deze energieke, hondsbrutale oorlogsfilm is een rollercoaster van suspense en emotie, die andermaal illustreert dat Bigelow meer ballen aan haar lijf heeft dan veel van haar mannelijke collega’s. Dacht je dat de Irak-film nu wel stilaan over zijn piek heen was, dan krijg je nu misschien wel de allerbeste voorgeschoteld.

Bigelow (‘Near Dark’, ‘Point Break’) kruipt met haar snel bewegende en alles registrerende camera in de nek van een groep elitesoldaten met misschien wel één van de meest gevaarlijke jobs ter wereld (zeker in the war): bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant William James (knappe rol van karakterkop Jeremy Renner) tot hoofd van een ontmijningsteam gepromoveerd wordt, laat hij meteen een verpletterende indruk op zijn ondergeschikten, die de oorlog meer rationeel benaderen. James daarentegen - een (on)geleid projectiel - gedraagt zich alsof de dood hem niet afschrikt, alsof hij niets te verliezen heeft. De jacht op adrenaline domineert zijn leven.

Op de affiche mogen dan wel ronkende namen als Guy Pearce, David Morse en Ralph Fiennes prijken, de hoofdrolhonneurs worden waargenomen door Jeremy Renner (uit het duffe ‘S.W.A.T’) en Anthony Mackie (uit ‘She Hate Me’), wat op een bepaalde manier de bikkelharde willekeur van de oorlog extra beklemtoont. Met zijn baldadige vertolking deed Renner een gooi naar Oscarroem: hij slaagt er zonder moeite in om van zijn personage  meer te maken dan de arrogante, zelfverzekerde kwast waarmee we bij aanvang van de film kennismaken. Wat resulteerde in een meer dan terechte Oscarnominatie.

Maar de echte sterren bevinden zich achter de schermen. Scenarist Mark Boal ging tot het uiterste om de details zo nauw mogelijk te laten aansluiten bij de realiteit, cinematograaf Barry Ackroyd gaat aan de slag met vier camera’s die ons ten allen tijde middenin de actie katapulteren én - vooral - regisseuse Bigelow weet met haar koortsachtige, meesterlijk opgebouwde regie regelmatig het adrenalineniveau van de kijker ongekende hoogten in te jagen. Het eerste halfuur is een staaltje sublieme cinema, terwijl ons hart nog sprongetjes maakt als we terugdenken aan de beklijvende sniper-scène. Ook het (zich tot controverse lenende) slot sloeg ons helemaal uit het lood.

‘The Hurt Locker’ is niet zomaar een waardige nieuwe aanvulling tot de Irak-canon, hij herdefinieert ze. Bigelow is terug van weggeweest met een krachtig oorlogsepos, waarin de actie met een zeer hoog in your face-gehalte geserveerd wordt en geen eendimensionale personages rondlopen, maar mensen van vlees en bloed, die allemaal op hun manier afrekenen met de sporen die de oorlog op hun levens laat. Een schrijnend, pakkend, door merg en been snijdend verhaal dat een pak subtieler is dan zijn actiegedreven aanpak laat uitschijnen én dat welverdiend zes Oscars in de wacht sleepte. James Cameron had gelijk: zonder twijfel één van de beste moderne oorlogsfilms.

Extra’s (Blu-ray): naast een trailer vormt vooral het behind the scenes-filmpje de hoofdmoot van het bonusmateriaal. Het had wat ons betreft gerust iets meer mogen zijn, maar het uitmuntende geluid en beeld maken deze Blu-ray (bij een film als deze) sowieso al meer dan de moeite waard. Een must.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray