Zoeken

Knight Rider, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Knight Rider, seizoen 1 met een 2/5
  • Regisseur: o.a. Steve Shill
  • Cast: Justin Bruening, Deanna Russo, Paul Campbell
  • Genre: Actie
  • Duur: 780 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-03-2010
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Knight Rider, seizoen 1"

Bij een reboot van een iconische tv-reeks kan je in principe twee kanten uit. Of je probeert de sfeer opnieuw te vatten die de originele serie uitstraalde, of je geeft er een draai van honderd tachtig graden aan die de franchise in een geheel ander daglicht plaatst. De producenten van de vernieuwde ‘Knight Rider’-serie (o.a. actiekunstenaar en ‘The Bourne Identity’-regisseur Doug Liman) lijken echter niet goed te weten wat ze willen.

In de jaren tachtig was de oorspronkelijke reeks een ware culthit. ‘Knight Rider’ blonk dan wel niet uit door slimme plottwisten of originele vondsten, toch sloeg hoofdrolspeler David Hasselhoff er week na week in om miljoenen Amerikanen (en bij uitbreiding Europeanen en fans overal ter wereld) aan de buis te kluisteren. De serie, die duidelijk een kind van zijn tijd was, besefte verduiveld goed dat het uitgangspunt van een moderne knight die samen met zijn technologisch geavanceerde bolide misdaad bestreed de nodige relativering aan de dag moest leggen. De makers van deze 2008-update houden de tong echter angstvallig verwijderd van de wang. Een keuze die kan werken (ook sf-topper ‘Battlestar Galactica’ was een herbronning van een kitschclassic), maar in het geval van ‘Knight Rider’ niet altijd even positief uitdraait.

Aan de premisse van het befaamde origineel is op zich maar weinig gewijzigd. Hoofdpersonage Mike Traceur (Justin Bruening) is een door het leger geharde twintiger, die het stokje van zijn vader - Mike is de zoon van Hasselhoffs personage uit de serie - overneemt en achter het stuur kruipt van K.I.T.T. (Knight Industries Three Thousand). Waar Michael Knight het destijds evenwel vooral opnam voor de kleine man, maken Traceur en K.I.T.T. deel uit van een door de FBI aangestuurde organisatie, waarbij grootschaligere (overheids)problemen aangepakt dienen te worden. Dat heeft als het gevolg dat het team waarmee Mike en zijn pratende superkar werken iets groter is in deze nieuwe reeks.

De makers zien het dus iets grootser en de ernst waarmee ze hun plotlijnen opdienen, maakt al gauw duidelijk dat het hen menens is. Op technisch gebied valt er dan ook maar weinig aan te merken op deze modernisering. De effectenmolen draait op volle toeren en zoals je dat vandaag de dag ook mag verwachten, stelt de CGI nooit teleur. De hartritmeverhogende achtervolgingen en het spectaculaire stuntwerk van Mike en K.I.T.T. moeten allerminst onderdoen voor de actie die in de multiplexen het grote scherm kleurt en het jachtige camerawerk houdt de vaart er ten allen tijde in.

Maar hoe afgelikt het er ook mag uitzien, naar het puntje van de stoel krijgt deze reeks je nooit. De scenario’s laten zich niet meteen kenmerken door hun diepgravendheid, wat het voor de kijker niet altijd even makkelijk maakt om mee te leven met de avonturen van de helden. Spannend is het dus allemaal niet echt. Een verhaallijn over de mysterieuze achtergrond van Mike zou je wel constant aan het puzzelen moeten houden, maar finaal wordt ook die zonder veel boe of ba afgeraffeld. Maar had de reeks met David Hasselhoff dan zoveel diepgang? Natuurlijk niet, maar de knipooghumor maakte het wel allemaal licht verteerbaar. Toch is dit voer voor de fans. Tijdens de latere episodes lijkt deze 21ste-eeuwse ridder immers alsnog een opflakkering te krijgen en op de beste momenten zien we een glimp doorkomen van de old school fun van de classic.

Extra’s (dvd): een featurette die inkijk geeft in het weder tot stand brengen van een oud icoon gaat gepaard met een making of, terwijl voorts ook ingezoomd wordt op de veranderingen van K.I.T.T. en op de hele ‘Knight Rider Legacy’. Als toemaatje is er ook nog een blooper reel en een commentaartrack op de pilootaflevering.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray