Zoeken

Alice In Wonderland (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Alice In Wonderland (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Tim Burton
  • Cast: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-06-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Alice In Wonderland (Blu-ray)"

Was het origineel van Lewis Carroll - en de animatieklassieker die Disney anno 1951 al maakte - een aaneenschakeling van fantasierijke scènes waarin de jonge titelheldin telkens het pad van een ander kleurrijk personage kruiste, dan proberen regisseur Tim Burton en scenariste Linda Woolverton (‘Beauty And The Beast’, ‘The Lion King’) er nu voor het eerst ook een echt verhaal van te maken met een rechtlijnige opbouw, een middenstuk en een finale. Klinkt voorspelbaar en klassiek? Is het ook, maar dat maakt het fungehalte er niet minder op.

Alice (Mia Wasikowska) is een 19-jarig meisje dat een gevangene lijkt in haar eigen leven. Samen met haar moeder is ze op weg naar wat haar verlovingsfeest zou moeten worden, maar de zaken draaien enigszins anders uit. De voor Alice bestemde adonis is niet bepaald een prince charming (zijn moeder informeert Alice alvast dat hij gevoelige darmen heeft!) en wanneer ze de man van haar zus in de bosjes ziet stoeien met een ander heeft ze niet direct een hoge pet op van het huwelijk. Een wit konijntje dat voortdurend haar aandacht wenkt, leidt haar bovendien af. Ze besluit het te volgen en belandt zo voor de tweede keer in Wonderland. Tenminste, zo wordt haar verteld, want zelf kan ze zich van haar eerste trip niets meer herinneren.

In Wonderland is echter niet alles peis en vree. De Rode Koningin (een werkelijk schitterende Helena Bonham Carter met kleine gestalte en veel te grote kop) blijkt er een schrikbewind te voeren - “Off with their heads!” is bijvoorbeeld één van haar favoriete uitspraken - terwijl haar goedhartige zus, de Witte Koningin (Anne Hathaway), zich in ballingschap heeft teruggetrokken. Kan een overdonderde Alice de goedhartige bosbewoners helpen en de orde in Wonderland herstellen? Enkele locals zoals de Mad Hatter (Johnny Depp), het wit konijn en een Cheshirekat denken alvast van wel.

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende sprookjes dat verfilmd wordt door één van de meest uitzinnige beeldenstormers in Hollywood, dat moet vuurwerk opleveren, moeten de producenten gedacht hebben. En gelijk hebben ze. Burtons liefde voor gotische gruwel (zij het vermengd met avant-gardistische sprookjesdecors) en Victoriaanse visuals komt ook hier weer uit de verf en je merkt dat de maker van ‘Edward Scissorhands’, ‘Charlie And The Chocolate Factory’ en ‘Sweeney Todd’ ontiegelijk veel tijd en werk moet gestoken hebben in de creatie van de fantasiewereld waarin Alice het o.a. in een rechtstreeks duel opneemt tegen de Jabberwocky-draak. Aan spektakel en knappe plaatjes is dus absoluut geen gebrek in deze officieuze sequel op het legendarische vertelseltje.

Maar erg diep gaat het niet en ook al doen we onze mad hat af voor Burtons keuze om het verhaal in een nieuwe, edoch vrij voorspelbare narratieve structuur in te kapselen, toch kan hij niet beletten dat het inhoudelijk wat tekortschiet (geen karakteruitwerking, afgezaagde levenslesjes), waardoor je nooit echt met Alices belevenissen meevoelt. Al kan de matige vertolking van nieuwkomster Mia Wasikowska daar ook voor iets tussenzitten. Op Johnny Depp, die weerom een excentriek karakter aan zijn steeds indrukwekkender wordende canon toevoegt, Anne Hathaway en vooral Helena Bonham Carter valt dan weer helemaal niks aan te merken. Een sprankelend avontuur voor jong en oud. Naast een reeks featurettes bevat deze Blu-ray-uitgave naar traditie ook de dvd.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray