Zoeken

Buitenspel

  • Cinevision.be/nl quoteert Buitenspel met een 1/5
  • Regisseur: Jan Verheyen
  • Cast: Joke Devynck, Filip Peeters, Ilya Van Malderghem
  • Genre: Drama
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum: 21-12-2005
  • DVD: 06-04-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Buitenspel"

De Belgische cinema zit in een stroomversnelling; ‘Buitenspel’ is immers al de vijfde Belgische productie die in amper drie maanden tijd de bioscoopzalen zal bestormen. Na plezante spielerei als ‘Boys’ of ‘Team Spirit’ en het knappe drama ‘Alles Moet Weg’, kiest Jan Verheyen met ‘Buitenspel’ resoluut voor de tearjerker.

De 12-jarige Gilles (Ilya Van Malderghem) droomt ervan profvoetballer te worden en als Rode Duivel topwedstrijden te spelen. Hij wordt gesteund en gecoacht door z’n vader Bert (Filip Peeters), die een kruidenierswinkeltje runt samen met z’n vrouw Anne (Joke Devynck). Wanneer, tijdens een oefenmatch van Gilles, Bert plotseling een hartaanval krijgt en daaraan overlijdt, stort Gilles’ wereld in elkaar. Hij verliest z’n interesse in voetbal en krijgt het aan de stok met de nieuwe vriend (Peter Bulckaen) van z’n moeder.

In ‘Buitenspel’ gooit Jan Verheyen alle registers open en gaat hij resoluut de emo-toer op, met alle mogelijke genreclichés onder de arm. Het verhaaltje laat zich erg makkelijk voorspellen en aan de opgezwollen muziek weten we meteen of we moeten lachen of huilen. Verheyen verfilmt dit verhaal van tv-scenarist Ed Vanderweyden op erg manipulatieve wijze; daarnaast valt hij ook regelmatig in herhaling en komen sommige scènes meer dan eens voor, hetzij telkens in een ander jasje of tussen andere personages. Het uiteindelijke uitgangspunt van ‘Buitenspel’ is ook niet helemaal duidelijk en we vragen ons nog steeds af welk verhaal Verheyen eigenlijk wil vertellen. Als voetbalfilm is hij te oppervlakkig, als gezinsportret is hij te karikaturaal en als hoopvol drama over een jongen die in het reine komt met zichzelf na de dood van z’n vader is hij overdreven fantasievol en bovenal ongeloofwaardig. Meermaals probeert hij z’n film te larderen met een sporadisch grapje, maar geen enkele van die scènes werkt echt. Ze zijn nooit spontaan en grotendeels aangekondigd.

De jonge debutant Ilya Van Malderghem werd geselecteerd uit meer dan duizend kandidaten; we willen ons niet voorstellen hoe slecht de andere gegadigden waren, want Ilya levert één van de zwakste kindhoofdrollen ooit. Nergens weet hij te overtuigen en de manier waarop hij z’n dialogen afhaspelt is kunstmatig. Joke Devynck, Filip Peeters en Peter Bulckaen zijn goed, maar weten niet meteen op te vallen in het geheel. In een reeks bijrollen herkennen we onder andere Warre Borgmans, Kris Piekaert, Hans De Munter en Hilde De Baerdemaker. ‘Buitenspel’ gaat over afscheid nemen van overledenen. Toch ironisch dat zo’n thema opduikt in een zielloze film als deze!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray