Zoeken

Caprica

  • Cinevision.be/nl quoteert Caprica met een 3/5
  • Regisseur: Jeffrey Reiner
  • Cast: Eric Stoltz, Esai Morales, Alessandra Toressani
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-03-2010
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Caprica"

Goed nieuws voor wie met pijn in het hart afscheid nam van de ‘Battlestar Galactica’-franchise: met ‘Caprica’ creëren dezelfde makers - briljant scenarist Ronald D. Moore in het bijzonder - een afgeleide televisieserie, die zich 58 jaar voor de bewuste Cylon-aanval uit de ‘BSG’-verhaallijn afspeelt. Op de reeks zelf is het evenwel nog even wachten, maar je kan alvast opwarmen met de anderhalf uur durende pilootaflevering, die nu als ‘losstaande’ film op dvd verschijnt en een vrij aardig idee geeft van wat je van de intussen hooggeanticipeerde prequel-serie kan verwachten.

En dat blijkt iets totaal anders te zijn dan wat je tot op heden van Moore en co gewend bent. Nu ja, totaal is wellicht overdreven, maar wie zich opmaakt voor een met actie en spektakel volgestouwde adrenalinestoot zou mogelijk wel eens op een futuristische sisser kunnen stuiten. Wat echter heel jammer zou zijn. Ja, ‘Caprica’ blijkt dan wel minder baldadig dan de zeer terecht tot een iconisch klassiekerstatus verheven sciencefictionsaga waarop ze verder borduurt, maar aan intelligente karakters, gevatte oneliners en een clever plotkluwen waarin het heerlijk ploeteren is, heeft deze pilot al zeker geen gebrek.

Petje af dus hoe de makers erin slagen in hetzelfde epos (‘Caprica’ maakt hoe je ’t ook draait of keert deel uit van het grote ‘BSG’-universum) een volledig nieuwe toonaard te verwerken, zonder daarbij de thematiek van het origineel uit het oog te verliezen. Ook hier blijken religie, politiek, terreur en andere maatschappijkritische dan wel -analyserende thema’s de boventoon te spelen. De fans zullen overigens nog wel meer parallellen tussen de vorige franchise en deze nieuw opgezette serie spotten. Zo zie je hier o.a. een jonge Adama, wordt er gerefereerd aan andere kolonies en zijn we getuige van de eerste stappen in het design van de Cylons. Maar de kern van het verhaal situeert zich elders.

Centraal staat Daniel Graystone (een rol van Eric Stoltz), een briljante wetenschapper van Capricaanse afkomst die door het pijnlijke verlies van zijn dochter (Alessandra Toressani) bij een terroristische aanval samengebracht wordt met Joseph Adama (Esai Morales), een advocaat van de kolonie Tauron. Wanneer Daniel erachter komt dat zijn dochter een ‘virtuele’ versie van zichzelf heeft achtergelaten, is hij overtuigd dat hij haar weer tot leven kan wekken. Het enige wat hij nodig heeft, is een artificieel brein. En daar kan Joseph hem bij helpen. Ondertussen is Daniel ook nog werkzaam voor de overheid aan een project, waarbij hij vechtrobotten mag ontwerpen.

Een goede verstaander heeft al door dat dit laatste inderdaad de Cylons zijn, zoals we die kennen uit ‘Battlestar Galactica’, maar die hier nog in volle ontwikkeling zijn. Het verhaal lijkt in eerste instantie misschien een simpel familiedrama in een sf-setting, maar zoals wel vaker het geval is bij Ron Moore’s scribentenwerk laten zijn knap in elkaar klikkende hersenspinsels zich niet zomaar in een paar regels samenvatten. En als ze dat dan al wel doen, dan heb je vast en zeker nog altijd de essentie niet beet. Of hopen we dat alleen maar? Het is moeilijk om na negentig minuten helemaal verkocht te zijn, maar ‘Caprica’, dat uiteraard een beetje uitdieping mist (logisch voor een set-up story), belooft toch heel wat goeds. Op naar seizoen één!

Extra’s (dvd): een commentaartrack van regisseur met dienst Jeffrey Reiner, producent David Eick en vooral producer/scenarist Ronald D. Moore vormt de hoofdmoot, maar er zijn voorts ook nog videoblogs en enkele verwijderde scènes te spotten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray