Zoeken

Terug Naar De Kust (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Terug Naar De Kust (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Will Koopman
  • Cast: Linda de Mol, Ariane Schluter, Daan Schuurmans, Koen De Bouw
  • Genre: Thriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-03-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Terug Naar De Kust (Blu-ray)"

Sommige wetmatigheden van het filmlandschap zijn grensoverschrijdend. Wanneer een boek het tot bestseller schopt bijvoorbeeld kan je er prat op gaan dat er ergens wel een producer een optie op de verfilming ervan heeft genomen. Dat is zeker zo in Hollywood waar elk goed idee (lees: een idee dat geld in het laatje kan brengen) met open armen ontvangen wordt, maar ook in Europa blijkt die regel van toepassing. De ‘Vincke & Verstuyft’-verhalen van Jef Geeraerts, de ‘Millennium’-trilogie van Stieg Larsson, goed verkopende romans die steevast resulteerden in (lokale) box office toppers.

Gelet op het succes van de debuutroman van de Nederlandse journaliste-schrijfster Saskia Noort, de literaire thriller ‘Terug Naar De Kust’ (2003) die meer dan 200.000 keer over de toonbank ging, kon je verwachten dat die zich ooit tot een bewerking op het grote scherm zou lenen. Producent Gijs van de Westelaken (van onder andere de Theo van Gogh-classics ‘Interview’ en ‘06/05’) kocht de rechten en trommelde vervolgens ‘Gooische Vrouwen’-regisseuse Will Koopman op, die met deze pocketthriller haar debuut maakt. Die laatste deed voor de hoofdrol dan weer een beroep op actrice Linda de Mol, met wie ze al vaker op een set stond.

De Mol geeft gestalte aan Maria Vos, een moeder van twee kinderen en net zwanger van een derde. Ze besluit het kind echter niet te houden daar haar relatie met Geert (Daan Schuurmans), met wie ze samen in een bandje speelt, op springen staat. Kort daarna krijgt ze te maken met een reeks bizarre, anonieme bedreigingen. De politie geeft haar de raad de stad te verlaten, waarop Maria samen met haar kids naar het huis van haar zus Ans (Ariane Schluter) trekt, die in een villa aan zee woont. Terwijl Maria daar herinnerd wordt aan trauma’s uit haar jeugd en haar omgeving haar mentale gezondheid meer en meer in twijfel trekt, komt haar belager steeds dichterbij.

Internationaal kreeg ‘Terug Naar De Kust’ de titel ‘The Dark House’ mee, wat eigenlijk zelfs meer dan de Nederlandse titel de sfeer oproept waarnaar Koopman bijna twee uur lang op zoek is. Zo schenkt de plot heel wat aandacht aan de vraag of Maria daadwerkelijk niet helemaal spoort en ze zelf achter de bedreigingen zit. Al wil de film ook een whodunit zijn, want een legertje verdachten dient zich aan om verwarring te zaaien. Zou een mogelijk op wraak beluste Geert er voor iets tussenzitten? Waar is plotseling Ans’ man Martin heen? En wie is eigenlijk Harry (Vlaams acteur Koen De Bouw speelt een bijrolletje), Martins collega? Dienen eveneens om de puzzelende kijker van zijn stuk te brengen: een serie flashbacks die de getroebleerde relatie tussen een jongere Maria en Ans belichten.

Klinkt spannend? Dat valt een beetje tegen. Een nog groter raadsel dan de speurtocht naar de ware toedracht is hoe het komt dat Maria, nochtans niet meteen een dom blondje (De Mol treedt met een bruine coupe aan), niet vlug doorziet hoe de vork in de steel zit. De ontknoping komt immers niet als een verrassing voor de doorwinterde thrillerfan en de routineuze mise-en-scène is zo kleurloos dat er van sfeer geen sprake is. Bovendien blijkt De Mol niet de overtuigendste actrice om gestalte te geven aan het gekwelde hoofdpersonage. Schuurmans, Stapel en vooral Schluter doen het dan beter. Goed geprobeerd (de filmster vinkt de genreclichés af) niettemin, maar je merkt dat Koopman in de eerste plaats een tv-filmster is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray