Zoeken

Smokin' Aces (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Smokin' Aces (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Joe Carnahan
  • Cast: Ryan Reynolds, Ray Liotta, Ben Affleck, Andy Garcia
  • Genre: Actie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-03-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Smokin' Aces (Blu-ray)"

Of je nu voor- of tegenstander bent, niemand die kan ontkennen dat Quentin Tarantino een trend gezet heeft. Toen hij in de eerste helft van de jaren ‘90 instant-classics à la ‘Reservoir Dogs’ en ‘Pulp Fiction’ afleverde, ging de tot een status van wonderkind verheven filmmaker over ieders lippen. Zijn gewelddadige aanpak, zijn coole beeldtaal en zijn door de postmoderne (pop)cultuur beïnvloede dialogen deden hem in het oog springen. Het leverde ‘m een waaier aan prijzen op en toen reeds was het voorbestemd dat er zich een ontelbare reeks navolgers zou opwerpen.

Zo geschiedde. Eén van z’n bekendste volgers is Guy Ritchie, die tot op vandaag nog altijd als ‘de Britse Tarantino’ geboekstaafd staat. Van zo’n merkteken heeft regisseur Joe Carnahan weinig last, al sijpelt ook de QT-stempel in zijn werk door - en het meest prominent in deze ‘Smokin’ Aces’, die nu voor het eerst op Blu-ray verschijnt en zich daar ook geweldig toe leent. Blits kogelgeweld wordt met schwung afgewisseld met kletterende dialogen, met een brutale actierollercoaster als resultaat. Yup, ‘Smokin’ Aces’, bevolkt door louche dienders, malafide criminelen, professionele huurmoordenaars, cocaïnesnuivende yuppies en een karrenvracht prostituees, is best een hippe trip.

Centraal staat Buddy Israel (Jeremy Piven), eertijds een succesvolle entertainer in Las Vegas, maar nu nog maar een schim van zijn ooit zo populaire zelve. Afgesloten van de wereld rondom hem resideert hij in een luxueuze penthouse in de gokstad. Niet bepaald omdat hij het wilde leventje vaarwel wilde zeggen, maar wel omdat hij zich opwierp als verklikker voor de FBI. Buddy is namelijk in het bezit van staatsbelangrijke informatie en heeft besloten te getuigen tegen de maffia. Nodeloos om zeggen dat de maffia hier niet mee kan lachen. Waarop ze besluit een som geld op Buddy’s hoofd te zetten. Het gevolg? Een heleboel huurmoordenaars en geldjagers schieten in actie. Letterlijk.

In 2002 was Joe Carnahan verantwoordelijk voor de ijzersterke policier ‘Narc’, wat de verwachtingen voor deze veeleer de actiekaart trekkende follow-up hooggespannen maakten. Wie zich verwachtte aan een gelijkaardige stamp in de maag als bij zijn voorganger kwam echter van een kale reis thuis, want ondanks zijn coole uitstraling levert ‘Smokin’ Aces’ niet meteen verrassende cinema op. Alle genreconventies passeren ruim de revue en Carnahan doet niet veel moeite iets nieuws aan het vertrouwde gangsterrecept toe te voegen. Al verkent de actiecineast wel nieuwe horizonten met het begrip ensembleactiefilm: het hoge aantal karakters dat-ie introduceert, maakt het niet makkelijk het overzicht te bewaren.

Heel wat grote namen maken hun opwachting - Ray Liotta, Jeremy Piven, Ben Affleck, Ryan Reynolds, Andy Garcia, zangeres Alicia Keys - maar je kan je niet van de indruk ontdoen dat ze elkaar voor de voeten lopen (uitgewerkt zijn hun rollen allerminst). ‘Smokin’ Aces’ schiet daardoor nogal rommelig uit de startblokken, maar zodra de wildgroei aan personages (o.a. een aan ADHD lijdende karate kid en een stel punkkillers vallen op) het in de spectaculaire tweede helft tegen elkaar opneemt, komt alles toch nog in de juiste versnelling. Met als kers op de killertaart een twist-in-the-tale-einde dat je eens niet van kilometers ver ziet komen aandraven. Of komen aanschieten in dit geval.

Extra’s (Blu-ray): naast een stel featurettes die nader inzoomen op het stunt- en vliegwerk dat breed het canvas inpalmt is vooral de filmcommentaar van Joe Carnahan en zijn editor Robert Frazen de moeite, evenals de diverse verwijderde, verlengde en alternatieve scènes en een reeksje bloopers die onderstrepen dat de acteurs er erg veel lol in hadden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray