Zoeken

Killshot (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Killshot (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: John Madden
  • Cast: Mickey Rourke, Thomas Jane, Diane Lane, Joseph Gordon-Levitt
  • Genre: Thriller
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-03-2010
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Killshot (Blu-ray)"

De verhalen van misdaadschrijver Elmore Leonard zijn, na enige veralgemening, onder te verdelen in twee categorieën. Er is de premisse van de gewone man die het heft in eigen handen neemt (Charles Bronson in ‘Mr. Majestyk’, Roy Scheider in ’52 Pick-Up’, Christian Bale in ‘3:10 To Yuma’), én er is die van een misdaad die uit de hand loopt en de onfortuinlijke gevolgen die ze heeft op alle betrokkenen (‘Jackie Brown’, ‘Out Of Sight’). Als je dat weet, zal het je niet verbazen dat ook ‘Killshot’ geïnspireerd is op een roman van de Amerikaanse auteur.

Deze reeds vijf jaar terug opgenomen thriller (hij vergaarde heel wat stof op de studioplank vooraleer hij uiteindelijk rechtstreeks op dvd en Blu-ray werd gereleast) slaat immers een brug tussen die twee plotkapstokken. Hoofdpersonage is Armand Degas (Mickey Rourke), een halfindiaanse huurdoder die een heel leven werkzaam is geweest voor de maffia, maar nu besluit dat het welletjes is geweest. Het liefst wil hij zich in alle stilte terugtrekken, maar zijn plannen nemen een bocht wanneer hij de jonge, losbandige Richie Nix (Joseph Gordon-Levitt) tegen het lijf loopt. Door die gewelddadige spring-in-‘t-veld laat Degas zich overtuigen tot een samenwerking.

De gewone man in het verhaal luistert naar de naam Wayne Colson (Thomas Jane), wiens relatie met zijn vrouw Carmen (Diane Lane) danig in het slop zit. Een typisch geval van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn wacht wanneer Wayne op een ochtend gaat solliciteren bij een lokale makelaar, die door Degas en Nix als hun eerste slachtoffer gekozen is. De makelaar is in geen heinde en verre te bespeuren, waardoor de wild om zich heen schoppende Nix Wayne verkeerdelijk voor de makelaar aanziet. Een handgemeen draait echter in het voordeel van Wayne uit. Carmen, die getuige is van het voorval, wordt vervolgens gevraagd tegen Degas te getuigen, wat de twee killers in actie doet schieten.

We hebben het originele bronmateriaal niet gelezen, maar de stapel ongeloofwaardigheden waar de kijker zich bij ‘Killshot’ over moet zetten (wellicht eerder een gevolg van de vele rewrites dan van Leonards gave een puik misdaadverhaal uit de pen te stuwen), maakt het niet bepaald eenvoudig om je te laten meeslepen. Zo worden Wayne en Carmen na het voorval in een witness protection program geplaatst terwijl ze geeneens echt getuige zijn geweest van een misdrijf. En ook is het weinig plausibel dat een doorwinterde killer als Degas het zolang uithoudt met een vervelend joch als Nix. De makers proberen er wel nog een verklaring aan te geven (Degas herkent in Nix zijn overleden broertje), maar door de gebrekkige karakteruitdieping geloof je er weinig van.

Regisseur met dienst is John Madden, de man achter Oscarwinnaar ‘Shakespeare In Love’ en ‘Captain Corelli’s Mandolin’. Misschien is hij net als Wayne Colson de verkeerde man op de verkeerde plaats, want van het thrillergenre blijkt hij weinig kaas gegeten te hebben. De spanningsboog hangt er anderhalf uur lang vrij slapjes bij en de (sporadische) actiescènes ogen zeer rommelig; hij lijkt enkel oog te hebben voor de wél fraai in scène gezette winterlandschappen. De puike vertolkingen van Mickey Rourke en Joseph Gordon-Levitt kunnen de film niet redden, maar onderstrepen dat ‘Killshot’ in de handen van een (genre)bekwame filmer wel had kunnen uitgroeien tot een aardige neo-noir.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray