Zoeken

Case 39

  • Cinevision.be/nl quoteert Case 39 met een 3/5
  • Regisseur: Christian Alvart
  • Cast: Renée Zellweger, Jodelle Ferland, Ian McShane
  • Genre: Horror
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-07-2010
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Case 39"

Duivelskinderen, het is een dankbaar onderwerp om een horrorfilm aan op te hangen, maar als je er even de filmgeschiedenis op napluist, zal je merken dat dit nog niet al te veel gebeurd is - in tegenstelling tot wat je mogelijk zou verwachten. Maar misschien komt het wel omdat bijna alle demonische pelliculepagadders zonder uitzondering in de schaduw staan van de verpersoonlijking van Satan zelf, de duivelse Damien uit ‘The Omen’. Zo ook het diabolische wicht waarover actrice Renée Zellweger zich in ‘Case 39’ bekommert.

Ze geeft gestalte aan sociaal assistente Emily, die in de bres springt voor families met problemen. Huiselijke problemen doorgronden is voor haar dagelijkse kost geworden, maar wanneer ze de 10-jarige Lillith (Jodelle Ferland) en haar ouders ontmoet, moet ze toch eventjes slikken. Zo ontdekt Emily dat het meisje mishandeld wordt en ze vreest zelfs dat haar ouders haar zullen vermoorden als ze niet tijdig ingrijpt. Tijd om actie te ondernemen dus en Emily besluit de jonge spruit zelf maar in huis te nemen zolang er zich geen nieuw pleeggezin aandient. Maar dan ontdekt de maatschappelijk werkster dat Lilith lang niet zo onschuldig blijkt als ze zich voordoet.

En de prijs voor de film met de dikste stoflaag gaat naar... ‘Case 39’. Niet vanwege de clichés die ‘Pulse’-penner Ray Wright opstapelt (de film volgt de duivelskindbasisplot angstvallig nauw), maar wel omdat de film na drie à vier releaseverschuivingen (hoop en al een klein jaartje ging daarover) alsnog het grote scherm haalde en nu finaal ook op dvd gereleast wordt. En warempel, dat is nog geeneens zo onverdiend! Origineel of innovatief is dit by the numbers-griezelfilmpje uiteraard niet, maar Duits filmmaker Christian Alvart blijkt over meer dan voldoende metierkennis te beschikken om de gekende puzzelstukken in het juiste tempo en met puik gedoseerde suspense-intermezzo’s op tafel te leggen.

Natuurlijk weten ook de demonische kijkers van de jonge Jodelle Ferland (het meisje dat eerder al in ‘Tideland’ de show stal) Damiens duivelsblik niet van de horrortroon te stoten, maar dat is als stellen dat Tom Boonen toch niet de nieuwe Eddy Merckx is. Een oneerlijke vergelijking, waar evenwel elk toekomstig filmisch addersatansgebroed zich aan zal mogen verwachten. Toch moet je alles op zijn eigen merites beoordelen. De kleine Ferland is overtuigend als Lillith en nu en dan ook werkelijk creepy, terwijl Renée Zellweger één van haar betere hoofdrollen neerpoot, al is haar karakter als sociaal assistente mogelijk gebuisd vanwege tunnelvisie (uiteraard is zij de laatste die de dingen in de smiezen heeft!).

Het is makkelijk om meewarig te doen over een film als deze, maar in het huivergenre doet hij puik wat hij moet doen: anderhalf uur lang een onheilspellende sfeer creëren en uitpakken met een paar door CGI gestuurde gruwelsegmenten die je richting puntje van de stoel doen glijden om er finaal net niet af te vallen (de scène met de horzels is best spannend). Het eerste halfuur weet ‘Case 39’ dan wel moeilijk richting kiezen - een sociaal drama of toch horrorpret? - en het einde is zo abrupt dat het lijkt alsof de centen op waren, maar Alvarts vakwerk (zie ook ‘Antikörper’) en het feit dat de film zijn B-karakter omarmt in plaats van probeert te ontkennen maken hem finaal verdienstelijk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray