Zoeken

Apocalypse: World War II

  • Cinevision.be/nl quoteert Apocalypse: World War II met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Isabelle Clarke
  • Cast: n.v.t.
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 312 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-03-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Apocalypse: World War II"

Er is wellicht geen enkel onderwerp waar zoveel documentaires over gemaakt zijn als over de Tweede Wereldoorlog. Merkten we vroeger al op dat de omvang ervan nauwelijks te bevatten is, dan wordt die stelling nu wederom onderschreven met de release van ‘Apocalypse: World War II’, een documentaire die ongezien en gerestaureerd beeldmateriaal (met dank aan enige privéverzamelaars en archivarissen) aanbiedt op een innovatieve én provocatieve manier: in kleur. De harde realiteit van de oorlog komt op die manier heel erg dichtbij.

Deze zesdelige reeks van Franse origine (in de jaren negentig liet projectbezieler Isabelle Clarke eerder haar historisch licht schijnen op toen nieuwe footage van de Vietnamoorlog) onderscheidt zich niet enkel in vorm (de inkleuring), maar ook in inhoud. In tegenstelling tot veel van zijn genregenoten is het gros van de beelden hier niet afkomstig van news reels of officiële reportages, maar wel van echte beelden die opgetekend zijn door o.a. oorlogscorrespondenten, soldaten, vrijheidsvechters en burgers. Sommige beelden waren reeds in kleur, maar het leeuwendeel werd volledig ingekleurd, met uitzondering van de beelden van de Holocaust, die hun oorspronkelijke zwart-wit-vorm behielden.

Dat levert dus een reeks schokkende beelden op - vaak gaat het om beelden die helemaal niet voor het publieke oog bestemd waren - die er na een zeer knap uitgevoerde kleurlaag (er zijn al vroeger docu’s over de oorlog in kleur uitgebracht, maar sommige daarvan deden veeleer stoffig aan) bijna brandend actueel uitzien. Helemaal aangrijpend wordt het als je bedenkt dat de gruwelijkheden die zich ruim vijf uur op je netvlies voltrekken amper zeventig jaar geleden plaatsgrepen (wat ook de aanleiding was om deze documentaire te maken). De kleurfactor zet dit gevoel nog eens extra in de verf.

‘Apocalypse: World War II’ overspant de gehele oorlog: van hoe het allemaal begon toen Hitler de macht greep en zijn veroveringstocht in Europa aanvatte met de Anschluss van Oostenrijk tot Hitlers legers die zich in 1945 terugtrekken voor de oprukkende geallieerden en Amerika die Japan op de knieën dwingt met de atoombom. Je kan je voorstellen dat deze geschiedenis samenballen op minder dan zes uur een onmogelijke opdracht is en dus is het logisch dat het er nu en dan wat oppervlakkig aan toe gaat, maar toch kan het als overzichtnaslagwerk wel tellen. Wat vooral knap is, is dat de makers niet enkel op de strategische en politieke dimensies van de oorlog inzoomen, maar ook een gezicht geven aan zij die de oorlog bevochten (de soldaten op het slagveld) en zij die ‘m ondergingen (de vele burgers).

Het resultaat is een authentieke documentaire die door de makers met de dynamiek van een speelfilm vormgegeven is. Clarke en co volgden een vooropgesteld scenario voor deze reeks, waar ruim 2,5 jaar aan gewerkt is. Deze docuserie - met een budget van negen miljoen euro bovendien één van de duurste restauraties ooit - bevat voorts nog zeldzame opnames van o.a. het bloedbad van Katyn in Rusland, de evacuatie van het expeditieleger van uit Duinkerke, de inhumane behandeling van Franse soldaten die door de nazi’s gevangen waren genomen en de opoffering van de Sovjetsoldaten bij Stalingrad. Voor wie het nog niet begrepen heeft: een must!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray