Zoeken

Seventh Moon (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Seventh Moon (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Eduardo Sánchez
  • Cast: Amy Smart, Tim Chiou, Dennis Chan
  • Genre: Horror
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-03-2010
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Seventh Moon (Blu-ray)"

Het nadeel van een hype is dat de makers erna nooit meer aan de inmiddels torenhoge verwachtingen kunnen voldoen. Vooral in het horrorlandschap lijkt het niet zo evident om na een superhit een tweede keer uit te pakken. Kijk maar hoe het de regisseur van ‘Friday The 13th’ - Sean R. Cunningham - verging, evenals de lichting filmers die de ‘Saw’-franchise uitbreidde. Dat de films meer bekendheid genieten dan hun makers is niet enkel een regel in het huivergenre (het zijn niet allemaal Spielbergs, Camerons of Tarantino’s!), maar dat diezelfde makers amper de kans krijgen hun talent nog eens te etaleren, is best sneu.

Het gevoel dat we hebben bij ‘Seventh Moon’, een op zijn best middelmatige horror, is er dan ook één van empathie voor de man achter de camera: Eduardo Sanchez. Wie, zegt u? Ruim tien jaar geleden stond-ie aan het roer van één van de grootste scoorders van 1999 (‘The Blair Witch Project’), maar nu - na de affreuze horrorworp ‘Altered’ - kent niemand ‘m nog. Nochtans beschikt de Cubaanse chiller-cineast absoluut over enige feeling voor het genre. Maar van scenario’s schrijven blijkt hij niet te veel kaas gegeten te hebben. Het povere script doet deze prent dan ook nooit boven de grijze gruwelmiddelmaat uitstijgen.

Centraal staat het pasgetrouwde koppel Yul (Tim Chiou) en Melissa (Amy Smart), die besloten hebben om hun huwelijksreis in het cultuurrijke China door te brengen. Maar wanneer hun taxichauffeur de weg gaat vragen en nooit meer terugkeert, breekt voor de tortelduifjes de hel los. In de middle of nowhere bevinden ze zich en het is niet dat ze een ideale nacht hebben gekozen om verdwaald te raken. Dit is namelijk de nacht van de zevende maan - wanneer vermoedelijk de doden opstaan uit hun graf en zinnens zijn een paar extra zieltjes met zich mee te nemen naar de onderwereld. Voor Yul en Melissa, die enkel elkaar hebben om op terug te vallen, wordt het een strijd op leven en (on)dood.

Sanchez geeft andermaal een visitekaartje af als het aankomt op sfeerschepping. Krek zoals in ‘The Blair Witch Project’ weet hij uit erg weinig (de plot lijdt aan waterzucht, maar dat had je al wel door) heel veel spanning te puren. Zijn werkmethode verschilt niet veel: een duistere setting, een schokkerige camera die je een documentairegevoel bezorgt en een vage weergave van ‘de tegenstand’. Al kan je vermoeden dat ‘Seventh Moon’ qua horror iets minder op de vlakte blijft en de ghouls die jagen op de arme passanten wel duidelijk in beeld neemt. En daar loopt het hoofdzakelijk mis.

Het zal de genrefan immers niet ontgaan dat Sanchez en co schaamteloos ‘lenen’ van betere soortgenoten als ‘The Descent’ en ‘I Am Legend’, waarmee dit horrorvertelsel naast een stel griezelige creaturen ook zijn desolate setting gemeen heeft. Je voelt dat Sanchez de erfenis van zijn debuut dat hij wellicht nooit meer zal overtreffen met zich meedraagt door de shaky cam die hier niet helemaal op zijn plaats is, en zeker niet wanneer hij finaal de clichéhorrortoer opgaat. Het prima acteerwerk van de twee hoofdrolspelers (Tim Chiou en Amy Smart) is dan weer wel te smaken, evenals de erg onbehaaglijke ambient klankband. Potentieel is hier dus zeker te spotten, maar het komt er nooit echt uit.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray