Zoeken

Stag Night

  • Cinevision.be/nl quoteert Stag Night met een 2/5
  • Regisseur: Peter A. Dowling
  • Cast: Kip Pardue, Vinessa Shaw, Breckin Meyer
  • Genre: Horror
  • Duur: 80 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-03-2010
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Stag Night"

Metrogangen en -tunnels blijven een dankbare locatie voor horrorcineasten. Liefhebbers van filmisch verantwoord bloedvergieten herinneren zich misschien nog de seventiesklassieker ‘Deathline’ met Donald Pleasence (1972). Of Christopher Smiths debuutprent ‘Creep’ (2004): op zich geen echt bijster goede film, maar de ondergrondse locatie met de typisch Londense witte metrogangen zat meer dan snor. Zelf kunnen we trouwens nog steeds geen voet zetten in die Londense metro zonder de vrees plots over een getransformeerde David Naughton te struikelen (voor de niet-ingewijden: we hebben het over een fabelachtige scène uit John Landis’ ‘An American Werewolf In London’ (1981)).

Je moet dus al van slechte huize komen om een ondermaatse of weinig tot de verbeelding portie metrohorror af te leveren. Debuterend cineast Peter A. Dowling mag alvast een architect optrommelen, want hij slaat de bal jammerlijk mis. Dowling vertoonde nochtans potentieel met zijn scenario voor ‘Flightplan’, waarin Jodie Foster haar verdwenen dochter moest zoeken aan boord van een vliegtuig in volle vlucht. Ditmaal loopt het echter mis: niet alleen voegt het verhaal niks toe aan het gegeven van moordende maniakken, de manier waarop Dowling alles in beeld brengt activeert eerder de gaapspieren dan de kippenvelhefboom.

Centraal in ‘Stag Night’ staan vier jongemannen (waarvan Breckin Meyer de bekendste kop heeft) die tijdens een vrijgezellenfeestje met twee vrouwen aan de praat geraken op een nachtelijke metro in New York. Van het een komt het ander (pepperspray) en voordat de dames en heren er erg in hebben, stappen ze af aan een halte die al sinds de jaren zeventig niet meer wordt gebruikt. Niet door reizigers tenminste, wel door een familie ondergrondse bruten die niet vies zijn van een lekkere mensenbarbecue.

‘The Hills Have Eyes’, ‘The Texas Chainsaw Massacre’, ‘Wrong Turn’ en nog ettelijke andere films waarin hoofdzakelijk jong volk voor hun leven moet rennen na een close encounter met menseneters... allemaal dienen ze als voorbeeld voor ‘Stag Night’. Dat deze imitatie zeer goedkoop is gemaakt, is van meet af aan duidelijk. De make-up en digitale effecten ogen flets, en zelfs een shot van een beregende straat met auto’s is overduidelijk studio- of pixelfoefelwerk. Om het een en ander toch swingender te laten lijken dan het is, kiest Dowling voor het shakycam-procédé. Wat werkt in films als ‘Cloverfield’ (omdat de film net rond die gimmick is opgebouwd), is hier totaal zinloos en bovenal storend. Tijdens de vele actiecènes staat de camera geen seconde stil, maar boeiend of opwindend wordt het er geenszins door.

Ook de angstvallig eendimensionale karakters zijn nefast voor de spanningsvreugde. De personages zijn immers inwisselbaar met die uit eender welke clichématige genreprent, dus voor het medeleven hoef je deze prent ook niet te bekijken. Waardoor ‘Stag Night’ enkel maar voer is op maat van horrorfans die werkelijk alles willen proeven. De iets meer kieskeurige lekkerbek schotelt zijn smaakpapillen beter een pittiger menu voor.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray