Zoeken

A Child Is Waiting

  • Cinevision.be/nl quoteert A Child Is Waiting met een 3/5
  • Regisseur: John Cassavetes
  • Cast: Judy Garland, Burt Lancaster, Gena Rowlands
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-03-2010
  • Distributeur DVD: Lime-Lights Pictures
Bekijk de cover van de film "A Child Is Waiting"

De regisseur en de acteur in John Cassavetes zijn twee totaal verschillende figuren. Waar hij als acteur regelmatig in een grootscheepse Hollywoodfilm aantrad (‘Rosemary’s Baby’, ‘The Dirty Dozen’, ‘The Fury’), beperkte zijn loopbaan als filmmaker zich tot een serie indies, veelal met kritisch, maar bitterweinig commercieel succes. Met uitzondering van twee films die hij begin jaren ’60 draaide: het geflopte niemendalletje ‘Too Late Blues’ (1961) en deze ‘A Child Is Waiting’ (1963).

In de carrière van Cassavates - die eind jaren ’50 met ‘Shadows’ reeds een visitekaartje had afgegeven - was dit medisch dan wel sociaal drama met Burt Lancaster en Judy Garland veel meer bepalend dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Voor het eerst ondervond de filmmaker van seventies-classics ‘The Killing Of A Chinese Bookie’ en ‘A Woman Under The Influence’ de keerzijde van het werken in een studiosysteem aan den lijve. Hij kreeg namelijk ruzie met producer Stanley Kramer, die Cassavetes tijdens de post-productie uit zijn functie ontsloeg. Die laatste toonde zich geen rancuneuze peer toen hij na de première verklaarde: “Ik vond zijn film niet eens zo slecht, maar hij is wel heel wat sentimenteler dan de mijne zou zijn geweest.”

Niet onlogisch. Het verhaal van een vroegere muzieklerares (Judy Garland die een opvallend krachtige vertolking neerpoot ook al ging ze toentertijd dieper op in de fles dan in de rollen die ze neerzette) die een job aanvaardt in een school voor geestelijk mindervalide kinderen en daar in conflict raakt met een veel te strenge directeur (Lancaster) leent zich tot een pak Hollywoodschmaltz. Dat alle achtergestelde kinderen bovendien vertolkt worden door echte gehandicapte kinderen onderstreept dit alleen maar. In het bijzonder zoomt het verhaal in op de 12-jarige autist Rueben (Bruce Ritchey), wiens ouders hem in al de tijd dat hij in de instelling zit nooit zijn komen bezoeken.

De eindmontage mag dan wel niet van Cassavetes zelf zijn, de hand van de meester is wel herkenbaar. Elegant camerawerk en mooie karakterschetsen typeren dit drama, dat inhoudelijk misschien niet al te veel om het lijf heeft, maar nergens verglijdt in het soapniveau waarnaar Stanley Kramer duidelijk op zoek was. Dat de man achter epische producties als ‘On The Beach’, ‘Inherit The Wind’ en ‘Jugdment At Nuremberg’ er niet in geslaagd is de visie van Cassavetes te verhullen, zegt veel over het talent van de latere pionier van de onafhankelijke cinema.

Sinds ‘Separate Tables’ en ‘Elmer Gantry’, waarvoor hij een Oscar won, wist Burt Lancaster zich van zijn juk als westernacteur én grote held te ontdoen. Tevens in ‘A Child Is Waiting’ zet hij een ernstige vertolking neer zonder ook maar één keer uit de toon te vallen, al is het Gena Rowlands - Cassavetes’ echtgenote - die de meeste pluimen om haar hoed mag steken in de rol van Ruebens moeder die door Judy Garlands karakter gecontacteerd wordt. Die laatste (misschien wel de laatste grote filmdiva) doet het vanzelfsprekend ook niet onaardig. ‘A Child Is Waiting’ is vrij klassieke cinema, waar het verhaal achter de productie zowaar interessanter is dan de film zelf. Maar nu de prent er toch is, mag-ie er best wezen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray