Zoeken

Moon

  • Cinevision.be/nl quoteert Moon met een 4/5
  • Regisseur: Duncan Jones
  • Cast: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligott
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-03-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Moon"

Ground Control To Major Tom… Het is moeilijk die tijdloze klassieker van David Bowie niet in de oorschelp te horen woelen bij het kijken naar ‘Moon’, de debuutfilm van Duncan Jones. Duncan is immers de zoon van David, en hij bewijst met zijn langspeeldebuut dat de appel alvast niet ver van de creatieve boom is gevallen.

‘Moon’ is een intrigerende sf-film, maar niet voor degenen die kicken op laserstralen, buitenaardse monsters of ruimteschepen die tussen meteorieten zoeven. ‘Moon’ is eerder wetenschappelijke fictie voor de geest, en is in die optiek een companion piece voor klassiekers als ‘2001: A Space Odyssey’, ‘Silent Running’, ‘Solaris’ en zelfs de desolate beginscènes van ‘Alien’. Jones stopt niet weg dat hij daar zijn mosterd haalde, maar in plaats van te kopiëren liet hij zich vooral inspireren, waardoor ‘Moon’ een liefdesbetuiging is die moeiteloos een eigen stem vindt.

Sam Bell (een sterke vertolking van Sam Rockwell) is een astronaut die gedurende drie jaar in zijn eentje op de maan vertoeft, met als enige gezelschap robot Gerty (stem van Kevin Spacey) en een occassionele langeafstandswebcamverbinding met zijn echtgenote Tess en zijn dochtertje. Als werknemer van Lunar Industries haalt Sam Helium 3 uit het maanoppervlak om onze planeet te voorzien van nieuwe en schone energie. Twee weken voor Sams missie afloopt en zich met zijn gezin kan herenigen op moedertje aarde, krijgt hij te kampen met hallucinaties. En wanneer hij crasht met een maanwagen, wordt hij bij het ontwaken letterlijk geconfronteerd met een kopie van zichzelf. Vraag is of de islolatie zijn tol begint te eisen of dat er iets meer sinister aan de hand is…

‘Moon’ is één van de best onthaalde films uit 2009, en ironisch genoeg ook één van de best bewaarde geheimen. In Amerika vond de film na de vele enthousiaste recensies een bescheiden publiek in het arthousecircuit, in de meeste Europese landen (België en Nederland inclusief) stond de film nauwelijks een paar weken op de affiche. Jammer, want ‘Moon’ is een echte ontdekking. De film ademt netjes de verlaten sfeer uit van de films die Jones eert, en suddert bovendien in een heerlijk paranoïde sfeer (Big Brother is nooit veraf). Met een budget van nauwelijks 5 miljoen dollar werd de film op amper een maand tijd in de Londense Shepperton Studios gedraaid. Jones gaf de voorkeur aan schaal- en modeleffecten in plaats van de digitale snelweg op te rijden, en riep hiervoor het advies in van Bill Pearson, die nog meewerkte aan de modeleffecten in ‘Alien’, ‘Flash Gordon’ en ‘Outland’. Jones’ liefde van het scherm druipende liefde voor de sf-cinema alleen al maakt van deze traag onder de huid kruipende prent een dikke aanrader.

‘Moon’ heeft Duncan Jones alvast geen windeieren gelegd. Momenteel staat hij op de set van ‘Source Code’, alweer een sciencefictionfilm, zij het een op grotere schaal en met Jake Gyllenhaal, Vera Farmiga en Michelle Monaghan in de belangrijkste rollen. Hij is eveneens begonnen aan de voorbereiding van ‘Mute’, door Jones zelf omschreven als een eerbetoon aan ‘Blade Runner’, en waarin Rockwell cameogewijs nog eens in de huid van Sam Bell zou kruipen. Laat maar komen, die handel.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray