Zoeken

Butterfly On A Wheel

  • Cinevision.be/nl quoteert Butterfly On A Wheel met een 2/5
  • Regisseur: Mike Barker
  • Cast: Pierce Brosnan, Maria Bello, Gerard Butler
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 10-10-2007
  • DVD: 19-03-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Butterfly On A Wheel"

Het lijkt er sterk op dat voormalig 007-vertolker Pierce Brosnan zijn politiek correcte en uitermate charismatische imago bij elke film meer en meer overboord tracht te gooien. Een paar jaar terug speelde hij in ‘The Matador’ al een vunzige huurdoder en in z’n nieuwste formulefilmpje ‘Butterfly On A Wheel’ kruipt hij alweer in de huid van een arrogante vreemdeling, voor de gelegenheid uitgedost met een vakkundig geschoren stoppelbaard en occasioneel tandenstokertje. Wat meteen ook de enige diepgang is die zijn personage meekrijgt.

Het zegt genoeg over het scenario van deze hopelijk verhakkelde pocketthriller, waarin Brosnan het dochtertje van een op het eerste gezicht volmaakt gelukkig gezinnetje gijzelt en ondertussen sadistische spelletjes speelt met de ouders. Wie is die man en wat is zijn bedoeling? Dat vraagt niet alleen het geterroriseerde koppel zich af, maar ook als kijker speelt die vraag gedurende het eerste uur doorheen je koker. De mindfucks waaraan de sardonische Brosnan z’n slachtoffers onderwerpt, zijn dan af en toe best ingenieus (geeft ze de papieren nu wél of niet aan de business executive?), na een tijdje besloop ons het gevoel dat ze helemaal nergens toe lijken te leiden.

De twist in het laatste halfuur brengt echter duiding, maar de plotwendingen die zich dan in sneltempo opstapelen zijn verre van geloofwaardig en lieten ons achter met de pijnlijkste vraag waarmee een film als deze kan af te rekenen hebben: is het dat maar? We ontkennen niet dat er in het eerste halfuur een paar vakkundig ingeblikte scènes zitten - regisseur Mike Barker weet hoe hij een camera moet vasthouden - maar daar tegenover staan dan weer de onrealistische twisten en de holle hoofdpersonages, waarmee je als kijker geen seconde kan sympathiseren. Bovendien dreigt het zelfs hier en daar voorspelbaar te worden en dat is helemaal nefast voor de spanning.

Pierce Brosnan zal het vermoedelijk niet aan zijn hart laten komen. Hij amuseert zich kostelijk en met z’n catchy accent is hij de enige die nu en dan nog een leuke oneliner mag spuien. Maria Bello (doorgaans goed op dreef!) en Gerard Butler ogen echter volkomen onnaturel als getrouwd paar en hun dialogen beperken zich tot de kibbelende clichés, waarop elk filmkoppel in crisis zich beroept. ‘Butterfly On A Wheel’ betekent zoveel als de vlinder die het evenwicht doet wankelen. Het enige wat hier echter wankel zit, is het scenario.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray