Zoeken

Slisse & Cesar, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Slisse & Cesar, seizoen 1 met een 2/5
  • Regisseur: Guy Thys
  • Cast: Walter Rits, Walter Smits, Liliane Dorekens
  • Genre: Komedie
  • Duur: 650 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-03-2010
  • Distributeur DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Slisse & Cesar, seizoen 1"

‘Battlestar Galactica’, ‘Knight Rider’, ‘Bionic Woman’, ‘Star Trek’, oude series die in een nieuw jasje worden gehuld, is een fenomeen dat reeds sinds jaar en dag ingeburgerd is in Amerika - met wisselend succes. Maar ook in het (veel kleinere) Vlaamse televisielandschap zijn er al zulke precedenten. De tv-reeks ‘Slisse & Cesar’ bijvoorbeeld kende in de jaren zeventig een groot succes op de openbare zender toen respectievelijk Ward De Ravet en Jan Reusens in de huid kropen van de verzekeringsmakelaar en zijn beste, ietwat simpele vriend van erg volkse komaf. Dat succes hoopten de makers van deze update medio jaren negentig te herhalen. Een instant-klassieker zoals het origineel is het niet geworden, maar je kan het tv-klimaat van de seventies moeilijk met dat van de nineties vergelijken.

Waar de serie met De Ravet en Reusens op weinig concurrentie stuitte, moest ‘Slisse & Cesar’ in 1996 - toen het eerste seizoen van deze remake op antenne ging - opboksen tegen populaire kanonnen zoals ‘F.C. De Kampioenen’ en ‘De Kotmadam’, twee series die vandaag de dag nog altijd ruim een miljoen kijkers per aflevering lokken. Net als die sitcoms moet ook deze het hebben van zijn dolgekke vaudevillekarakter en minder van de karakters die in de jaren zeventig net iets menselijker uitgetekend waren.

De Sander Slisse die door de betreurde Walter Rits (de acteur-regisseur die o.a. vier jaar lang een bijrol in soap ‘Familie’ voor zijn rekening nam stierf in 2002 ten gevolge van een hersenbloeding) vertolkt wordt, is meer een karikatuur dan een personage van vlees en bloed. Ook Walter Smits, die de rol van Cesar speelt, zet een clichérijke dommerik neer, die als het erop aankomt soms toch heel gevat uit de hoek kan komen. Waar in de originele serie de personages centraal stonden, staan ze hier eerder ten dienste van de knotsgekke avonturen die ze beleven. Een keuze die tot op een zekere hoogte goed werkt, maar sneller z’n vervaldatum bereikt.

Hoe meer afleveringen je ziet, hoe meer het repetitieve karakter ervan je begint op te vallen. Dat hoeft geen probleem te zijn (‘F.C. De Kampioenen’ en ‘De Kotmadam’ hebben daar al jaren last van!), maar je kan dan wel niet van heel veel inventiviteit gewag maken. De acteurs kleden hun rollen bovendien erg theatraal in, waardoor je regelmatig het gevoel krijgt een optreden van het Echt Antwaarps Theater bij te wonen - al is de gehanteerde tongval net niet zo plat. Edoch kan je niet zeggen dat die acteurs het er slecht vanaf brengen. Rits en Smits geven weinig diepgang aan hun rollen, maar de scenaristen doen dat ook niet. En puur op komische timing bekeken scoort het olijke duo niet onaardig. Zelfs de weinig begenadigde actrice Liliane Dorekens brengt het er best verdienstelijk vanaf als Melanie, de bijzonder materialistisch ingestelde vrouw van Sander die Cesar liever kwijt dan rijk is.

Hoogstaand is dit dus allerminst en in het licht van de vele sitcoms die in de jaren negentig het televisiescherm kleurden, valt deze op lange termijn zelfs een beetje mager uit. En over de vergelijking met het origineel zullen we maar best helemaal zwijgen. Maar toch kan je deze modernere bewerking (het speelt zich niet meer af in de jaren ’50) niet als een volledige sof van de hand doen. Wie tuk is op clowneske (Vlaamse) deurenkomedies zal dit namelijk ook wel weten te waarderen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray