Zoeken

Sin Nombre

  • Cinevision.be/nl quoteert Sin Nombre met een 4/5
  • Regisseur: Cary Fukunaga
  • Cast: Edgar M. Flores, Paulina Gaytan, Kristian Ferrer
  • Genre: Thriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-03-2010
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Sin Nombre"

In de baldadige (net niet-)openingsscène van ‘Sin Nombre’ zien we hoe een 12-jarig knaapje door een bende onder handen wordt gepakt. Dertien seconden lang moet-ie verduren hoe ieder ganglid hem met volle kracht een mep in het gezicht of stamp in de maag verkoopt. De reden van die agressie? Een initiatie! Na dit hypergewelddadige onthaal is de tot bloedens toe geslagen Smiley (de bijnaam die hij krijgt omdat hij na dit helse pak rammel nog steeds een glimlach op het gelaat tovert) lid van de bende, de Mara Salvatrucha.

Dit debuut van getalenteerd filmmaker Cary Fukunaga - een Amerikaan met Aziatische roots - lijkt aanvankelijk de Mexicaanse tegenhanger van ‘Cidade De Deus’, maar dat idee moet je net zo snel weer bijspijkeren. Akkoord, in z’n typering van een gangsterbende speelt ‘Sin Nombre’ leentjebuur bij het met diverse awards bekroonde meesterwerk van Fernando Meirelles, maar waar die laatste zuiver het verhaal van een jongen die opgroeide ten midden van zo’n gang als onderwerp had, betreft het hier als het ware een Latijns-Amerikaanse variant op de klassieke Romeo & Juliet-relatie, dat zich afspeelt tegen de niet zo liefdevolle achtergrond van vluchtelingen en brutale bendes.

De Romeo in dit relaas luistert naar de naam Willy - of El Casper, zoals z’n gangnaam luidt - die gauw de keerzijde van zijn lidmaatschap bij de Mara Salvatrucha ondervindt. Wanneer zijn vriendin Martha een keertje teveel opduikt op één van de bijeenkomsten wordt ze door de leider van de bende verkracht en vermoord - al was dit laatste niet de bedoeling, wakker ligt Lil Mago (de chef) er niet van. De Juliet met dienst is Sayra (Paulina Gaytan uit ‘Trade’), een tiener uit Honduras, die door een hereniging met haar vader die ze lange tijd niet meer zag naar de VS kan vluchten. Die heeft daar namelijk een nieuw gezin.

Willy en Sayra ontmoeten elkaar op Mexicaans grondgebied, waar de tiener die droomt van een betere toekomst in een treindepot met bestemming Amerika haar kans op geluk (zo ziet ze het zelf) afwacht. Wanneer Willy, Lil Mago en Smiley (die bovendien door Willy voorgedragen werd als toekomstig lid) hun opwachting maken, is dat om de sowieso al niet erg rijke immigranten van hun laatste zakduiten te beroven. Lil Mago - brutaal in hart en nieren - ziet in Sayra echter een makkelijke prooi en wanneer hij ook haar probeert te verkrachten, besluit Willy zich tegen zijn bendemeerdere te keren. Waarop hij een verbond sluit met Sayra aan wie hij finaal z’n hart verpandt. De overige gang members (incluis een teruggekeerde Smiley) besluiten het daar echter niet bij te laten en zetten de zoektocht in naar het tweetal dat op weg is naar de VS.

Een oogverblindende knappe fotografie, geweldig en energiek camerawerk dat je geregeld bij de strot grijpt (de scène waarin Willy beslist zich tegen zijn bende te keren is een pareltje!), doorleefde en zeer menselijke vertolkingen (Paulina Gaytan is fantastisch) die zo uit de realiteit gegrepen zijn, een blik op de hondsbrutale praktijken van een bende waaraan ontsnappen vrijwel onmogelijk lijkt, een door merg en been snijdende liefdeshistorie die een fatale afloop boven zich heeft hangen én door hoop gedreven personages met wie je erg makkelijk connecteert. De thriller ‘Sin Nombre’ is sociale kippenvelcinema van de bovenste plank.

Extra’s (dvd): een razend interessante commentaartrack van Fukunaga en producent Amy Kaufman, die de jonge, hongerige pelliculewolf de mogelijkheid bood z’n visie ten volle zichtbaar te maken. En met succes, want wat voor een visitekaartje geeft hij hier af. Voorts is er nog een reel met een tiental minuten aan verwijderd materiaal.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray