Zoeken

Soul Kitchen

  • Cinevision.be/nl quoteert Soul Kitchen met een 3/5
  • Regisseur: Fatih Akin
  • Cast: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel
  • Genre: Komedie
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-10-2010
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Soul Kitchen"

Mispak je niet: de nieuwe Fatih Akin is wel degelijk een komedie! De filmmaker van cinefiele pareltjes als ‘Gegen Die Wand’ en ‘Auf Der Anderen Seite’ achtte blijkbaar de tijd rijp om van koers te wisselen. Je kan dat jammer vinden, maar dan ben je blind voor de hartverwarmende en excentrieke karakters die het kapstokverhaaltje bevolken én de uitzonderlijke komische timing die de nog altijd maar 36-jarige Duitse regisseur aan de dag legt. Om nog maar te zwijgen van de zich zeer aangenaam in de oorschelp nestelende swingende soulsoundtrack.

‘Soul Kitchen’ luidt de titel van Akins nieuwste, genoemd naar het restaurant dat door hoofdpersonage Zinos (goeie rol van co-scribent Adam Bousdoukos) uitgebaat wordt. Wanneer z’n vriendin aankondigt dat ze voor haar job richting Shanghai verkast, is dit nog maar het begin van een hele waaier aan miserie die poor Zinos te wachten staat. Zo valt de richting die hij uitgaat met zijn eettent (een sjofel ingerichte hangar in Hamburg) niet in de smaak van zijn vaste cliënteel, aast een makelaar met veel centen op zijn pand, moet hij zijn criminele broer een baantje bezorgen opdat die gebruik zou kunnen maken van diens penitentiair verlof én krijgt hij ernstige rugklachten.

Nadat hij voorheen al met succes (o.a. de Gouden Beer voor ‘Gegen Die Wand’) meer dramatische verhaallijnen tot een pakkende prent samenbalde, slaagt supertalent Akin er ditmaal in om uit de verscheidene clowneske plotgaren een super-de-luxe komedie te weven die je door zijn afgemeten nonchalance en getimede losbandigheid écht weet te vermaken. Want vergis je vooral niet, het chaotische rommeltje dat bij aanvang nog niet in de verte op een plot lijkt, draait uit op een minutieus in elkaar klikkend verhaal dat het gevoel voor humor van de regisseur meer dan eens onderstreept (de scène met de knoop!). In het grotere geheel heeft elke wending zijn functie.

Toegegeven, voor grote emoties moet je Akins sexy, funky en ultrageile keuken (dit is een film om duimen en vingers bij af te likken!) niet opzoeken, maar toch sijpelt ook het sociale karakter dat eerder al zijn vorige films kenmerkte eveneens hierin door. De karakters ontstijgen ook de karikatuur waar ze aanvankelijk in gevangen lijken en het duurt niet zo lang vooraleer je het extravagante allegaartje (met de twee tegengestelde broers op kop) in je hart sluit. Dat Bousdoukos, Moritz Bleibtreu en vooral Birol Ünel als de zichzelf iets te ernstig nemende chef-kok schitterende vertolkingen neerzetten, krek in de toon van de film, zal daar wellicht ook iets mee te maken hebben.

Maar de duimen gaan het meest van al omhoog voor het geweldige scenario, dat qua inhoud weliswaar niet echt diepzinnige thema’s behandelt, maar met een doelgerichte richtingloosheid heel wat verrassingen in petto heeft. De nachtelijke inbraak is één en al hilariteit, de scène bij de kraker bezorgt je ei zo na zelf een lachbreuk én tijdens een begrafenisscène ontaardt het zowaar in pure kolder. Akin toont zich een uitzonderlijk humorist en een onberekenbare cineast. Nooit weet je wat precies te verwachten en al rekent hij finaal op een zeker suspension of disbelief, door het groovy karakter van zijn film raakt hij moeiteloos met alle toevalligheden weg. Heerlijk filmpje!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray