Zoeken

Edge Of Darkness

  • Cinevision.be/nl quoteert Edge Of Darkness met een 4/5
  • Regisseur: Martin Campbell
  • Cast: Bob Peck, Joe Don Baker, Joanne Whalley
  • Genre: Thriller
  • Duur: 330 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-04-2010
  • Distributeur DVD: Just Entertainment
Bekijk de cover van de film "Edge Of Darkness"

Een paar maanden terug verscheen ‘Edge Of Darkness’ in de zalen, de nieuwe thriller met Mel Gibson in de hoofdrol. De regie was in handen van regisseur Martin Campbell, die voor hij de Bond-franchise tot tweemaal toe nieuw leven inblies (‘GoldenEye’, ‘Casino Royale’) een obscure carrière als tv-filmer had. Met één uitzondering: ‘Edge Of Darkness’! De snedige Gibson-thriller haalde immers de mosterd bij de zesdelige tv-serie die medio jaren tachtig zes BAFTA’s in de wacht sleepte, waaronder die voor beste televisiereeks. Voor Campbell was het een terugkeer naar zijn eerste succes.

Wanneer de eigenzinnige rechercheur Ronald Craven (Bob Peck in een prijswinnende rol) zijn dochter voor zijn ogen doodgeschoten ziet worden, weet hij niet dat zij ook het doelwit was. “Craven”, schreeuwde de moordenaar net voor hij het fatale schot uit zijn tweeloops afvuurde, waardoor de harde flik ervan uitgaat dat de kogel voor hem bedoeld was. Zijn collega’s on the force zijn eenzelfde mening toegedaan en dus rijst snel de vraag: welke misdadiger die onlangs op vrije voeten is gekomen kan in staat worden geacht tot zulke wraakactie? Geen, zo blijkt, want de speurneus in Craven doet ‘m al even snel weer vermoeden dat er meer aan de hand is.

Zo komt de flik erachter dat Emma (Joanne Whalley) lid was van GAIA, een geheime organisatie van militante milieuactivisten, en dat ze voor haar dood de leidster was van een expeditie naar Northmoor, een fabriek waar nucleair afval wordt verwerkt. Alle leden van de bewuste onderzoekingstocht worden inmiddels vermist, voor hun leven wordt gevreesd. Terwijl Craven zijn neus alsmaar dieper in zaakjes steekt die hem uiteindelijk ook wel eens de kop zouden kunnen kosten, wordt hij tijdens zijn eenzame speurreis op de voet gevolgd door de overheid en door Scotland Yard. Ook wordt hij benaderd door de erg onorthodoxe CIA-agent Darius Jedburgh (Joe Don Baker), wiens rol in het geheel in sluiers gehuld blijft.

‘Edge Of Darkness’ schiet vrij langzaam uit de startblokken - wanneer zijn dochter overleden is, blijft Ronald misschien wat lang in de kamer van zijn dochter snuffelen - maar toch weet Campbell je altijd aan het scherm gekluisterd te houden. Gezien alle klassieke elementen uit een detectivereeks in ‘Edge Of Darkness’ de revue passeren, is het misschien nogal moeilijk de vinger leggen op wat deze reeks nu precies zo geweldig maakt. Zeker vijfentwintig jaar na dato is dat het geval. Toen schrijver met dienst Troy Kennedy Martin de serie pende in 1980, was de Koude Oorlog in volle gang en de angst voor een kernoorlog reëel. Die politieke dreiging is nu afwezig, maar evoceert uitstekend de tijdgeest waarin de reeks tot stand kwam en zich ook afspeelt.

Campbell gebruikt die omineuze sfeer eveneens om heel wat suspense uit te puren. Bob Peck heeft in de jaren na deze door zowel pers als publiek geliefde reeks nooit meer eenzelfde sterke rol mogen (of kunnen) neerzetten, maar het personage van Ronald Craven zit hem als gegoten. Ook Joe Don Baker - op z’n best een B-acteur die al eens in een A-titel terechtkwam - zet één van de beste prestaties uit zijn carrière neer. ‘Edge Of Darkness’ draagt de sporen van zijn tijd (de score van Eric Clapton valt uit de thrillertoon), maar heeft een kwarteeuw na z’n originele release nog niets van z’n spankracht ingeboet. Een politieke nagelbijter, die je zowel intellectueel als emotioneel knock-out mept.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray