Zoeken

WO2 In HD & Kleur (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert WO2 In HD & Kleur (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Nick Davidson
  • Cast: n.v.t.
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 780 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-03-2010
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "WO2 In HD & Kleur (Blu-ray)"

‘WO2 In HD & Kleur’ gaat van start met een paradox: hoe konden de afspraken die in de naweeën van de Eerste Wereldoorlog gemaakt werden zo’n korte tijd later leiden tot een zowaar nog grotere oorlog? Deze documentaire toont hoe de grote depressie van de jaren ’30 de kracht van de westerse democratie op de proef stelde. Zo maakte ondermeer in Duitsland en Italië de democratie plaats voor een militaire dictatuur. Grootmachten negeerden de signalen en maakten het respectievelijk Hitler en Mussolini alzo mogelijk Europa (en toen de Japanners er later bijkwamen, de wereld) in puin te leggen.

Het vervolg is bekend, maar wordt ook uitvoerig behandeld in deze zesdelige box, die in ruim dertien uur een erg uitgebreide samenvatting van de oorlog opdient en daarbij inhoudelijk verdergaat dan heel wat eerdere documentairereeksen die inzoomden op de Tweede Wereldoorlog. Knap is het totaalbeeld dat hier opgehangen wordt door gereputeerde documentairemakers als Nick Davidson (hij won tal van prijzen en heeft zowel in Engeland als in Amerika een staat van dienst om u tegen te zeggen), schrijver annex historisch adviseur Jonathan Martin en producer Philip Nugus, die beschikken over een enorme hoeveelheid bijzonder archiefmateriaal en zich daar o.a. ook reeds op beriepen bij andere gereputeerde oorlogdocumentaires zoals daar zijn ‘WO1 In Kleur’, ‘De Laatste Dagen Van WO2’ en ‘De Geheimen Van WO2’.

Zo toont deze docu hoe de Duitsers een huiveringwekkende, nieuwe tactiek gebruikten (de Blitzkrieg) en hoe ze daar Polen, Frankrijk én Groot-Brittannië mee verrasten. Hoe datzelfde GB door het oog van de naald kroop toen hun uitgeputte RAF de Duitse Luftwaffe het hoofd probeerde te bieden. Hoe de oorlog zijn oppervlakte tot Noord-Afrika uitbreidde. Hoe D-Day bijna mislukte. Hoe bij de Slag om Arnhem de geallieerden het onderspit moesten delven. Hoe Japan eiland per eiland teruggedreven werd en tot overgave gedwongen werd. En ga zo maar door.

‘WO2 In HD & Kleur’ spitst zich hoofdzakelijk toe op de gebeurtenissen op het ‘veld’ (en de militaire implicaties daarvan) en laat de verschillende verhalen van de gewone man, die de oorlog onderging, en de vele concentratiekampslachtoffers ietsje beperkter aan bod komen. Deze documentaire wil niet echt een nieuw verhaal vertellen, maar wil de feiten wel zo grondig mogelijk weergeven. Vanuit die optiek is het misschien jammer dat precies één van de schrijnendste en schokkendste gebeurtenissen die zich tijdens WO2 voltrokken zo ‘oppervlakkig’ aangehaald wordt. Al doet het niets af van het totaalpakket. Zo zal je andermaal versteld staan hoe de makers er ook dit keer weer in geslaagd zijn een stel nieuwe anekdotes te verzamelen, daarmee eerdere historische portretten over WO2 het nakijken gevend.

Visueel steekt deze verzamelaar er eveneens bovenuit. Met behulp van de modernste technieken biedt ‘WO2 In HD & Kleur’ een blik op de Tweede Wereldoorlog, zoals je die maar zelden zag. Zeldzaam of ongebruikt beeldmateriaal werd gerestaureerd met het oog op de optimale beeld- en geluidskwaliteit en de nieuwste computertechnieken lieten nauwgezette reconstructies toe. Met satellieten werden dan weer de terreinen van de slagvelden accuraat en gedetailleerd in beeld gebracht. Deze Blu-ray-box met daarin alle dertien afleveringen (verdeeld over zes schijfjes) is verplichte kost.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray