Zoeken

C.R.A.Z.Y.

  • Cinevision.be/nl quoteert C.R.A.Z.Y. met een 4/5
  • Regisseur: Jean-Marc Vallée
  • Cast: Michel Côté, Marc-André Grondin, Natasha Thompson
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum: 21-06-2006
  • DVD: 05-04-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "C.R.A.Z.Y."

We schrijven 25 december, 1960. Zachary ‘Zac’ Beaulieu (Marc-André Grondin) wordt geboren als vierde jongen in een gezin van vijf. De Beaulieu’s zijn een doodgewoon gezin, met een liefhebbende en zorgzame moeder (Danielle Proulx) en een ietwat norse, maar goed bedoelde vader (Michel Côté), die trots is op al z’n zonen. De dagen vliegen voorbij met het wassen van de wagen, gekibbel tussen de broers en tripjes naar de snackbar. Wanneer Zac ouder wordt, verzwakt echter de hechte band met z’n vader. In z’n pubertijd zoekt Zac z’n toevlucht in de hedendaagse rockmuziek, motorritjes met z’n oudere broer, stiekem weed roken en experimenten met zowel meisjes als jongens. De twijfel aan z’n geaardheid zal ‘m z’n hele puberteit achtervolgen.

De met verschillende prijzen bekroonde Canadese productie ‘C.R.A.Z.Y.’ is een verrassend sterk coming-of-age drama, waarin realistische gevoelens afgewisseld worden met heerlijk frisse humor. De karakters worden stuk voor stuk uitgediept, maar toch is het vooral de relatie tussen Zac en z’n vader die centraal staat. De regie van cineast Jean-Marc Vallée getuigt van heel wat expertise; hij kiest voor heel wat originele camerastandpunten en de fotografie is om duimen en vingers bij af te likken. Het moet ondertussen van Cameron Crowes ‘Almost Famous’ geleden zijn dat iemand nog zo sterk de sfeer van de jaren zestig en zeventig liet herleven. Uiteraard speelt niet alleen de uitstekende beeldvoering, maar ook de sublieme soundtrack daarbij een rol. De muzikale rechten van ‘C.R.A.Z.Y.’ besloegen maar liefst tien procent van het totaalbudget, maar het resultaat is er ook naar: frisse en zomerse melodietjes van Patsy Cline worden afgewisseld met epische meesterwerken van onder andere David Bowie, Pink Floyd en The Rolling Stones (de ‘Sympathy For The Devil’-scène is nu al een klassieker!).

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Michel Côté en Marc-André Grondin, die beiden meer dan overtuigend zijn als liefhebbende, maar twijfelende vader en met zichzelf in de knoop liggende zoon. ‘C.R.A.Z.Y.’ is een razend originele, goed geacteerde en fantastisch geregisseerde tragikomedie. Een aanrader!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray