Zoeken

Night Train

  • Cinevision.be/nl quoteert Night Train met een 3/5
  • Regisseur: Brian King
  • Cast: Danny Glover, Steve Zahn, Leelee Sobieski
  • Genre: Thriller
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-03-2010
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Night Train"

“Greed, for lack of a better word, is good”, liet beursspeculant Gordon Gekko, Michael Douglas’ karakter in ‘Wall Street’, optekenen in 1987. Hij zag het misschien wel zo, maar schrijver-regisseur Brian King is een volledig andere mening toegedaan. In zijn bovennatuurlijke horrorthriller ‘Night Train’ toont hij namelijk welke gevolgen hebzucht kan hebben. En die blijken allesbehalve goed te zijn. Een spannende treinrit is het resultaat, die zowel refereert aan Stephen King als aan Alfred Hithcock.

Danny Glover speelt de rol van conducteur Miles, een man die gelaten moet toekijken hoe zijn job op de helling komt te staan daar spoorverkeer lang niet meer zo gebezigd wordt als vroeger. Het beperkte aantal reizigers dat op die sneeuwwitte kerstavond de trein neemt, is daar het beste bewijs van. En één ervan heeft zelfs geeneens een ticket, maar de inschikkelijke Miles laat de zieke man niet in de kou staan. De raadselachtige zwartrijder trekt zich terug in de laatste wagon, waar eveneens de vertegenwoordiger Pete (Steve Zahn) en de medicijnstudente Chloe (Leelee Sobieski) zetelen.

De poppen gaan evenwel pas aan het dansen wanneer de geheimzinnige reiziger pillen en wodka met elkaar mengt en vervolgens het leven laat. Pleegde hij zelfmoord of had het lot hier zijn hand in? Of speelde er nog een andere kracht mee? Pete en Chloe zijn alvast te nieuwsgierig naar wat de man zoal met zich meedroeg en ontdekken alzo een houten boxje met daarin fonkelende diamanten. Ook Miles mengt zich in de debatten. De man had geen ticket, dus kan zijn lichaam makkelijk verdwijnen zonder ook maar aan de trein gelinkt te worden, redeneert het drietal. Waarop ze besluiten zijn lichaam te dumpen, met alle gevolgen van dien...

Een doosje met bijzondere onheilspellende kracht op al wie ermee in aanraking komt? Dat roept inderdaad herinneringen op aan de ‘Twilight Zone’-afleveringen waarin een koppel met een mysterieuze box geconfronteerd werd (Richard Kelly maakte er een langspeler over), maar toch gaat ‘Night Train’ een heel andere richting uit. De manier waarop de personages stilaan hun gezond verstand lijken te verliezen en finaal de waanzin het overneemt, echoot naar ‘The Shining’, terwijl de gekunstelde shots die de trein langs de buitenzijde tonen, doen denken aan de ouderwetse technieken van de grootmeester hemzelf, Alfred Hitchcock.

Deze rechtstreeks voor dvd gedraaide treinhuiver bewijst op ook nog meer momenten zijn klassiekers te kennen. Zo lopen er karakters in rond met namen die uit ‘The Lady Vanishes’ dan wel ‘The Maltese Falcon’ gelicht zijn én heerst er ondanks de lijken die in snel tempo uit de kast vallen een heerlijk ouderwets film noir-sfeertje. Deze leuke mix levert een film op die gauw beklijft, die amuseert en die je af en toe naar de punt van de stoel loodst. In z’n finale bedrijf stelt ‘Night Train’ alsnog teleur, wat de film maar net van een status van guilty pleasure afhoudt. Maar de enthousiaste vertolkingen houden het ten allen tijde de moeite waard.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray