Zoeken

The Red Baron (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Red Baron (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Nikolai Müllerschön
  • Cast: Matthias Schweighöfer, Til Schweiger, Joseph Fiennes
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-03-2010
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Red Baron (Blu-ray)"

Als we de stomme prent uit 1929 even buiten beschouwing laten, was horrormaestro Roger Corman de eerste die het verhaal van de legendarische Rode Baron op pellicule vastlegde. In ‘Von Richthofen And Brown’ uit 1971 richtte hij de lens op de militaire relatie tussen de twee personages uit de titel. Voor het eerst in de geschiedenis belicht een Duits filmmaker de lotgevallen van hun rote baron. Met die andere Duitse filmparels waarin jonge cinemawolven afrekenen met het verleden van hun land in het achterhoofd (‘Das Leben Der Anderen’, ‘Der Untergang’) waren onze verwachtingen dus hooggespannen.

Maar ‘The Red Baron’ (originele titel: ‘Der Rote Baron’), dat met een budget van 18 miljoen euro één van de duurste Duitse films aller tijden is, blijkt geen psychologisch portret dat inkijk biedt in de intrigerende koker van één van de meest iconische Duitse oorlogshelden. Filmmaker Nikolai Müllerschön - niets op zijn conto rechtvaardigt zijn plaats in de regiestoel - heeft vooral goed naar zijn Amerikaanse collega’s gekeken. In het bijzonder naar Michael Bay, zo vermoeden we. Net zoals bij de bombastcineast zit het met de actie meer dan snor, maar inhoudelijk gaat het verre van diep, de dialogen zijn over de hele lijn saai en de alom aanzwengelende score dicteert wanneer de kijker geëmotioneerd moet raken.

Geen wonder dus dat de film lokaal geeneens de verwachtingen inloste en aan de box office teleurstelde. Acteur Matthias Schweighöfer heeft wel de juiste looks om aan de schietgrage piloot gestalte te geven en ook Joseph Fiennes (als zijn Engelse vijand) is ideaal op zijn plaats in het soort rol dat we hem al vaker - en misschien zelfs te veel - hebben zien vertolken. De andere acteurs komen amper uit de verf, zelfs al prijken er sterren als Til Schweiger (laatst in ‘Inglourious Basterds’) en Lena Headey (‘300’) op de affiche.

Aan de acteurs zal het dus niet gelegen hebben, wel aan het oppervlakkige script, dat bordkartonnen personages opvoert. Al doet Müllerschön, die ook het scenario schreef, wel zijn best om van zijn titelkarakter geen eendimensionale held te maken. Manfred Von Richthofen - zo heette de vliegende baron - was immers een man van eer, die het luchtruim zag als een plaats van wederzijds respect. Hij was van oordeel dat de vijand niet dood moest, maar dat zijn vliegtuig wel uitgeschakeld diende te worden. Wanneer zijn broer (eveneens vechtpiloot) een vliegenier wiens toestel reeds in vlammen staat afmaakt, geeft Manfred hem dan ook een reprimande. Dat is de enige keer dat we hem als mens, en niet als icoon of held zien. Deze momenten zijn echter te schaars om van een beklijvend epos te spreken. Al springen de subliem (bovendien met vaste hand) in beeld gezette dogfights er wel uit.

Extra’s (Blu-ray): de Blu-ray van ‘The Red Baron’ verdient alle lof mogelijk. Niet in het minst omdat er een reeks behind the scenes-docu’s op terug te vinden zijn, net als een langere documentaire over de Rode Baron, maar ook omdat er een extra schijf in het doosje huist, waarop de integrale film ‘Flyboys’ (ook een WOI-vliegeniersfilm) terug te vinden is. Een interessante package deal, zowaar, waaraan liefhebbers van het genre niet mogen twijfelen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray