Zoeken

Inferno

  • Cinevision.be/nl quoteert Inferno met een 3/5
  • Regisseur: Dario Argento
  • Cast: Leigh McCloskey, Irene Miracle, Eleonora Giorgi
  • Genre: Horror
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-04-2010
  • Distributeur DVD: Living Colour Entertainment
Bekijk de cover van de film "Inferno"

Meningen verschillen. Echter niet als het aankomt op het vergelijken van het vroege met het late werk van de Italiaanse giallomeester Dario Argento. De algemeen verspreide consensus wordt niet betwist: Argento weet momenteel nauwelijks van welk hout pijlen maken en de kans dat hij ooit nog een film aflevert die het haalt bij de kwaliteit uit de jaren zeventig/begin jaren tachtig is uitermate klein. Al blijven we hopen natuurlijk.

De fans mogen meteen uitermate tevreden zijn dat ‘Inferno’ uit 1980 eindelijk in de Benelux op dvd verkrijgbaar is. Officieel is dit het tweede deel uit de ‘Drie Moeders’-trilogie, waarvan ‘Suspiria’ (1977) en ‘La Terza Madre’/’Mother Of Tears’ (2007) de andere zijn. Argento en zijn toenmalige partner Daria Nicolodi haalden hun inspiratie voor de trilogie uit Thomas De Quinceys ‘Suspiria De Profundis’, al is er van een echte link met het bronmateriaal of tussen de drie films onderling niet echt sprake.

Twentieth Century Fox had in 1977 een flinke duit verdiend aan ‘Suspiria’ dat ze hadden verdeeld via hun toenmalige afdeling International Classics. Toen ze hoorden dat Argento aan een opvolger werkte, besloten ze drie miljoen dollar te investeren in het project. Om uiteindelijk - volgens de ene bron omdat het management intussen was vervangen, volgens een andere omdat Fox niet wist wat aan te vangen met Argento’s gruwelijke grand guignol - ‘Inferno’ niet uit te brengen en hem pas in 1985 op de videomarkt te dumpen. Rare jongens, zeker omdat ‘Inferno’ inmiddels wordt beschouwd als één van Argento’s beste.

Al is dat zeker niet om scenariotechnische redenen. Argento is nooit een begenadigd verhalenverteller geweest en de narratieve scharnier is ook ditmaal een janboel met genoeg plotgaten om een kolonne opgeschrikte olifanten door te jagen. Alles draait rond een appartement in New York dat de woonplaats van de kwaadaardige Moeder der Schaduwen blijkt te zijn. Wanneer een van de bewoonsters (Irene Miracle) dit ontdekt, nodigt ze haar in Rome wonende broer Mark (Leigh McCloskey, een tv-acteur die later nog een gastrol in ‘Dallas’ zou versieren) uit om haar te helpen het mysterie te ontrafelen. Tot daar de theorie, in de praktijk loopt Argento verloren in een labyrinth van stilistische moordscènes, hoofdzakelijk gefilmd in hypnotiserend rood en blauw dat van nagenoeg elke scène een lust voor het oog maakt. De oren moeten het doen met een bombastische score van Keith Emerson, die nadrukkelijk probeert om de klassiek geworden soundtrack van The Goblins (‘Profondo Rosso’ en ‘Suspiria’) te evenaren.
 
Uiteraard grossiert Argento hier veelvuldig in shots van veelal in zwarte handschoenen gehulde moordenaarshanden. Een vaste waarde in de giallo, ook als de voedingsbodem uit bovennatuurlijke nonsens bestaat. Genreadepten mogen alvast likkebaarden bij de klassieke onthoofding met de guillotineruit. Eveneens niet te versmaden: een welhaast poëtische zwempartij in een ondergelopen balzaal (tot er een ongenode gast opduikt) en de fascinerende scène waarin een oude man ei zo na levend wordt verslonden door een roedel ratten. Een klassieker in het genre dus, waarbij Argento voor een aantal visuele effecten zowaar werd bijgestaan door die andere grootmeester Mario Bava, die helaas kort na de opnames in april 1980 zou overlijden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray