Zoeken

Couples Retreat (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Couples Retreat (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Peter Billingsley
  • Cast: Vince Vaughn, Jason Bateman, Kristen Bell, Malin Akerman
  • Genre: Komedie
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-04-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Couples Retreat (Blu-ray)"

Toen komieken in de dop en beste vrienden Vince Vaughn en Jon Favreau midden jaren ’90 hun neus aan het Tinseltownvenster staken met de onafhankelijke hitkomedie ‘Swingers’ bleek al vlug dat de twee uit het juiste hout gesneden waren. Hun volgende samenwerking, de misdaadkroniek ‘Made’ uit 2001, was evenzeer een schot in de indie-roos. Acht jaar later is Vaughn uitgegroeid tot een succesvol acteur in het (romantische) comedygenre en staat Favreau achter de camera voor kaskrakers als ‘Iron Man’. De wegen van Hollywood zijn inderdaad ondoorgrondelijk.

Met uitzondering van kleine gastrolletjes in elkaars films bleef een nieuwe samenwerking tussen de twee uit. Het clichérijke humorfestijn ‘Couples Retreat’ brengt daar verandering in. Voor deze komedie die tracht mee te liften op het grote succes van de met emoties en herkenbare cupidotaferelen doorspekte Judd Apatow-komedies kropen ze nog een keer samen in de pen, maar de vonken blijven ditmaal uit. In de regiestoel zetelt Peter Billingsley, die gelet op z’n filmografie (bijrollen in o.a. ‘The Break-Up’, ‘Elf’ en ‘Iron Man’) tot het vriendenclubje van de schrijvers behoort.

Jason en Cynthia (Jason Bateman en Kristen Bell) overwegen een scheiding, maar willen tot het uiterste gaan om hun relatie te redden. Wanneer ze een advertentie zien voor een eiland waar koppels heen kunnen om hun relatie bij te vijzen, zijn ze meteen verkocht. Het enige probleem: het prijskaartje dat eraan vast hangt, ligt aan de hoge kant. Tenzij ze de pelican package kiezen, een reductietarief voor vier koppels. Ze weten hun beste vrienden te overtuigen hen te vergezellen, maar wat die laatste niet weten, is dat ze, eenmaal ter plaatse, ook verplicht zijn de therapie te volgen. Schijnbaar stabiele relaties blijken dan plots barstjes te vertonen.

‘Couples Retreat’ doet door zijn paradijselijke setting en situatiehumor denken aan ‘Forgetting Sarah Marshall’ en ‘The Heartbreak Kid’, maar weet het niveau van die komedies nergens te evenaren. De moppentrommel waaruit Vaughn en Favreau graaien, is duidelijk een andere dan vroeger en de personages zijn wandelende karikaturen. Wanneer ze toch hun best doen om hun verhaal in een zekere herkenbaarheid onder te dompelen (een koppel dat geen tijd heeft voor elkaar door verbouwingen; een man en vrouw die te vroeg getrouwd zijn en het gevoel hebben hun jeugd te zijn kwijtgespeeld), staat het als een tang op een varken, omdat je voelt dat ze eigenlijk alleen maar naar een goede grap op zoek zijn - en slechts sporadisch vinden.

Toch is ‘Couples Retreat’ geen complete sof. Vaughn en Favreau beschikken immers over een topcast (waar ze zelf ook deel van uitmaken), die weet hoe ze een film een paar treden hoger moet tillen, zelfs wanneer het script het nu en dan laat afweten. Vooral Jason Bateman lijkt zich uitstekend te vermaken, en ook Jean Reno amuseert zich kostelijk in een bijrol als Franse liefdesgoeroe, die onderlegd is in tai chi, yoga, psychologie én de grondbeginselen van The Art Of War. Toegegeven, onder de oppervlakte schuilt een leuke battle of the sexes-satire die er niet helemaal uitkomt, maar wie al eens graag de beslommeringen van een drukke werkdag van zich afzet zonder veel te hoeven nadenken, weet hier wel raad mee.

Extra’s (Blu-ray): het lijkt er sterk op dat de samenstellers van het bonusmateriaal het tekort aan echt geslaagde grappen aan de film wilde compenseren met hilarische extra’s. Missie geslaagd, want een reel met verwijderde opnames bevat op zijn minst één leuke scène die ons inziens rustig in het eindproduct had mogen belanden én de geïmproviseerde therapiesessies zijn zowat het grappigste wat op dit schijfje terug te vinden is. Fans van Vaughn, Favreau en co mogen alvast beginnen schuddebuiken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray