Zoeken

Daybreakers (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Daybreakers (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseurs: Michael Spierig, Peter Spierig
  • Cast: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill
  • Genre: Horror
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-07-2010
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Daybreakers (Blu-ray)"

Het vampiergenre leed lange tijd aan, nou ja, bloedarmoede, maar sinds de komst van ‘Twilight’ zijn de bloedzuigers weer hot in Hollywood, al krijgt de echte huiverfanaat wellicht de rillingen van schrijfster Meyers moralistische pseudo-romantiek. Nee, dan liever de nieuwste van de Australische Spierig-broers, die zes jaar na culthit ‘Undead’ andermaal horror en sciencefiction aan elkaar toetsen, met een hoogst originele mash-up als resultaat. Zelfs de film noir is in ‘Daybreakers’ nooit veraf.

We schrijven 2019. Waar vampirisme doorgaans tot een bestaan in afzondering leidt, voeren de Spierigs een maatschappij op waarin de bijtgrage bloeddrinkers net de plak zwaaien. Mensen zijn tot een bedreigde diersoort verworden, die enkel dienstdoen als voedsel. Maar een probleem rijst: er zijn bijna geen mensen meer! Een wetenschapper (Ethan Hawke) werkt aan een bloedsubstituut, maar probeert tegelijk het mensenras te redden met behulp van een ex-vampier (Willem Dafoe) die een methode tot genezing heeft ontdekt. Maar daar kan de lokale machtshebber (Sam Neill) niet om lachen, hij wil niets liever dan genieten van zijn eeuwige leven...

De donkere, asgrauwe stad (vampiers leven nu eenmaal ’s nachts) roept herinneringen op aan classics als ‘Blade Runner’, ‘Dark City’ en ‘Gattaca’, terwijl de actiesequensen echoën naar de keiharde, in your face-brutaliteit van ‘[Rec]’ en ‘Resident Evil’. Die mix zou in veel gevallen tot een fout filmpje kunnen leiden, maar het is de sterke plot die het als goeie secondelijm strak bij elkaar houdt. Visueel eren de Spierigs dus andermaal hun voorbeelden, zonder te vergeten af en toe een originele eigen vondst in het geheel te verweven. Knap is bovendien het contrast tussen de grijsblauwe tinten van de ijskoude, nachtelijke vampiersamenleving en de heldere, felle geelrode, warme kleuren die het leven overdag (het mens zijn) symboliseren.

Maar ook het verhaal heeft zinnige dingen te vertellen en zou je met wat fantasie zelfs kunnen beschouwen als een allegorie op een overbevolkte wereld die geconfronteerd wordt met een tekort aan voedselvoorraden. Filosofisch worden de regisserende broertjes echter nooit. Gelukkig maar. Het enige verwijt dat we hen kunnen maken, is misschien dat ze te veel willen vertellen. Naast het creatieve uitgangspunt wil ‘Daybreakers’ immers ook een blitse actiefilm zijn met een finale waarin het bloed alle richtingen uitspat. Cool is het zeker, maar het slot staat als een tang op een varken in vergelijking met wat eraan voorafging.

Toch helt de balans overwegend positief over; het was immers alweer een tijd geleden dat het vampiergenre van vers gruwelbloed voorzien werd. Ethan Hawke wilde naar verluidt al z’n krabbel onder het contract zetten toen-ie amper een paar pagina’s ver was in het script; ook hij had door dat het hier om een erg originele interpretatie ging. Zijn rol doet (niet toevallig wellicht) ook denken aan die uit ‘Gattaca’. Maar het is Willem Dafoe en Sam Neill die de show mogen stelen in de rollen waarin heerlijk schmieren mogelijk is. Al blijven de echte sterren toch de Spierigs, die hun prent naast een heleboel knappe shots (de slowmotion executie van de vampiermonsters is een pareltje!) ook een drive bezorgen die je anderhalf uur aan het scherm gezogen houdt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray