Zoeken

Toy Story (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Toy Story (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: John Lasseter
  • Cast: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles
  • Genre: Animatie
  • Duur: 81 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-04-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Toy Story (Blu-ray)"

Vijftien jaar oud is ‘Toy Story’ inmiddels, en nog geen grammetje verouderd. Integendeel, op Blu-ray ziet deze eerste Pixarparel er zelfs nieuwer dan nieuw uit. En dat mag, want ‘Toy Story’ is een film die het verdient om generatie na generatie in de schijnwerpers te blijven staan. Wat ‘Snow White And The Seven Dwarfs’ was voor de handgetekende animatie, is ‘Toy Story’ voor de computeranimatie: een niet kapot te krijgen trendsetter.

Regisseur van ‘Toy Story’ is Pixarboegbeeld John Lasseter (momenteel aan de slag als creative officer bij zowel Pixar als de Disneystudio’s). Hij leerde het animatievak bij Disney waar hij onder meer meewerkte aan ‘The Fox And The Hound’ (samen met Tim Burton dan nog wel). In 1982 kreeg hij er met ‘Tron’ een voorproefje van computeranimatie, en zijn interesse was direct gewekt. Bij Pixar (ontsproten uit LucasFilm Computer Graphics) was Lasseter direct betrokken bij de kortfilms, en geleidelijk aan groeide het idee voor een langspeelfilm met speelgoed in de hoofdrol. Disney zag dat ‘Toy Story’-idee zitten en sloot in 1991 een deal met Pixar voor drie films. Vier jaar later was ‘Toy Story’ een feit en kon Pixar beginnen aan een lange reeks animatieparels die stuk voor stuk de box office in lichterlaaie zouden zetten.

Het idee van ‘Toy Story’ is simpel: wat als speelgoed echt leeft en kan zien wat er rondom hen gebeurt? En wat als het speelgoed vreest om aan de kant te worden geschoven door de nieuwste speeltjes van hun kind? Vandaar was het maar een kleine stap naar een confrontatie tussen ‘ouderwetse’ cowboy Woody (stem van Tom Hanks) en blitse astronaut Buzz Lightyear (Tim Allen). Met in de bijrollen gepatenteerd speelgoed als Mister Potato Head, Slinky Dog en de klassieke groene soldaatjes, wat de herkenbaarheid bij jong en oud meteen verhoogde.

Wat onmiddellijk opviel bij ‘Toy Story’ waren de uitstekende computergraphics. Pixar en andere studio’s hebben de grenzen intussen wel al ettelijke keren verlegd, maar in 1995 was de computeranimatie van ‘Toy Story’ ronduit revolutionair. En dat bij een film die relatief goedkoop gemaakt was: 110 mensen werkten eraan met een budget van 30 miljoen dollar. Ter vergelijking: bij Disney hadden ze op dat moment 800 mensen en een budget van 45 miljoen dollar nodig om ‘The Lion King’ te maken.

Toch is dat technisch vernuft niet de echte koopwaar van de prent: de reden dat ‘Toy Story’ van meet af aan een succes was en een klassieker is gebleven heeft alles te maken met het leuke scenario dat veel aandacht schenkt aan de karakterisering van de personages. Het gebakkelei tussen Hanks en Allen kan evengoed gedijen in een live action film, en zorgt er niet in geringe mate voor dat zowel Woody als Buzz herkenbare karakters werden die in een mum van tijd immens populair waren en - ironisch genoeg - zelf ook in de speelgoedrekken terechtkwamen. Het spitsvondig scenario kreeg trouwens een Oscarnominatie, al was het uiteindelijk John Lasseter die een special achievement beeldje op de schoorsteenmantel mocht plaatsen.

Extra’s (Blu-ray): Pixar en Disney haalden het onderste uit de kan voor deze Blu-ray-release. Er is genoeg extra materiaal om de fan uren-, zoniet dagenlang zoet te houden. De commentaartrack wordt aangevuld met scheepsladingen featurettes met info over de productie en animatietechnieken, tot en met een bijdrage over ‘The Toy Story You Never Saw’, een door Disney geweigerde eerste versie waarin Woody zich meer als een tiran tegenover het andere speelgoed gedroeg.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray