Zoeken

Forbidden Fruit

  • Cinevision.be/nl quoteert Forbidden Fruit met een 2/5
  • Regisseur: Dome Karukoski
  • Cast: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Malla Malmivaara
  • Genre: Drama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-04-2010
  • Distributeur DVD: Living Colour Entertainment
Bekijk de cover van de film "Forbidden Fruit"

“Van het fruit van alle bomen in de Hof van Eden mag je eten, maar niet van dat van de boom van de kennis van goed en kwaad”, vertelde God tegen Adam en Eva. Maar iets dat verboden is, is ook een beetje spannend. Nieuwsgierigheid zat al in de eerste mensen op aarde ingebakken en Satan (naar het verhaal vermomd als slang) moest dan ook niet veel moeite doen om Eva in de verboden vrucht te laten bijten. Na haar zou ook Adam ervan proeven, tot ontsteltenis van God die hen vervolgens uit het Aards Paradijs zette, de wereld in.

Het verhaal van ‘Forbidden Fruit’ heeft uiteraard niets met Adam en Eva te maken, maar in zekere zin houdt het wel verband met die Bijbelse gebeurtenis. Deze Finse coming-of-age-kroniek speelt zich af in een Laestadiaanse gemeenschap, genoemd naar de Lutherse dominee die de grondlegger was van die religieuze stroming waarvan de invloed zich tot het gehele noorden van Scandinavië uitstrekte en daar vandaag in bepaalde streken nog steeds heersend is. Die geloofstak predikt tegen verlokkingen in de echte wereld, zoals alcohol, popmuziek of televisie en film. Ook seks voor het huwelijk wordt er bestempeld als een ernstige zonde.

Deze nieuwste van ‘The Home Of The Dark Butterflies’-filmer Dome Karukoski zoomt in op twee 18-jarige vriendinnen die deel uitmaken van die fundamentalistische, strikt gelovige christelijke commune en toont hoe zij met de verleidingen van de grootstad Helsinki in contact komen. Maria kijkt aan tegen een nakend huwelijk met een jongen uit dezelfde gemeenschap, maar wil eerst de wereld rondom haar verkennen. Ze wil met jongens uitgaan, dansen op moderne muziek, alcohol drinken, make-up dragen, naar de film gaan. Alles wat elke tiener in onze contreien dag in dag uit doet (of kan doen) wanneer ze de wereld ontdekken, maar niet zo bij de Laestadianen.

Maria belandt evenwel niet alleen in die grote wereld waar regels niet lijken te bestaan. Haar vriendin Raakel, die een stuk minder avontuurlijk is aangelegd, wordt door de gemeenschap achterna gezonden om ervoor te zorgen dat Maria veilig weer terugkeert. Maar de zomer vol bekoringen zal het leven van de meisjes voorgoed veranderen. De smaak van de verboden vrucht heeft op beide een volledig andere uitwerking. ‘Forbidden Fruit’ hangt een aardig beeld op van twee meisjes die voor het eerst met zaken in contact komen die voor ons gemeengoed lijken. De karakters zijn geloofwaardig, een onverwachte twist-in-de-staart voelt niet geforceerd aan en de acteurs staan doorleefd te spelen.

Maar daarmee is meteen alles gezegd. Het verhaal heeft weinig verrassends in petto (met uitzondering dan van het einde) en haspelt voor negentig procent de voorspelbaarheden af die je al bij het lezen van de synopsis verwachtte. Het tempo ligt zo laag dat je al na een halfuur het horlogeturen niet zal kunnen laten. En ondanks het beeld dat de prent van het Laestadianisme ophangt en de richting die ze uitgaat, vertikken de makers het om een stelling in te nemen. Dat belette echter niet dat de film in z’n thuisland een zekere controverse veroorzaakte, maar bij ons zal de film (terecht) zoveel ophef niet maken. Prima uitgevoerd en fraai gefilmd, maar finaal kruipt het allemaal te weinig onder huid.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray