Zoeken

Wrong Turn At Tahoe

  • Cinevision.be/nl quoteert Wrong Turn At Tahoe met een 3/5
  • Regisseur: Franck Khalfoun
  • Cast: Cuba Gooding Jr., Miguel Ferrer, Harvey Keitel
  • Genre: Misdaadthriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-04-2010
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Wrong Turn At Tahoe"

Nee, ‘Wrong Turn At Tahoe’ is niet het (inmiddels) vierde deel in de kannibalistische horrorfranchise, noch houdt de titel verband met het meer in de Amerikaanse Sierra Nevada-bergketen. Zo verwijst de Tahoe in de titel naar drugsdealer Frankie Tahoe, die door maffiabaas Vincent (Miguel Ferrer) met een baseballknuppel tot gort wordt geslagen. Wat crime king Nino Bollino (Harvey Keitel) - onder wiens hoede Tahoe opereerde - op vergelding doet zinnen. Maar Vincent is niet zomaar een doetje die met zich laat sollen...

Te midden van dit conflict tussen twee keikoppen van gangsters - de wet van de sterkste manifesteert zich nergens zo duidelijk als in de jungle én in de misdaadonderwereld, zo blijkt - bevindt zich Joshua (Cuba Gooding Jr.), die als jong knaapje door Vincent onder de vleugels genomen is nadat zijn vader, een lokale kruimelmisdadiger, werd vermoord. Wanneer hij Vincent inlicht dat-ie er het liefst mee zou willen kappen, kan zijn werkgever annex tweede vaderfiguur daar niet mee lachen. De trouwe soldaat in Joshua draait echter al gauw bij wanneer Vincent in problemen raakt en een duel met de luitenanten van Nino Bollino onafwendbaar lijkt.

Filmmaker Franck Khalfoun, die met de parkeergaragethriller ‘P2’ een aardige B-hit scoorde, beschikt niet over het meest originele bronmateriaal, maar dat belet ‘m niet om er een uitstekende thriller uit te distilleren. De sobere, maar gepaste mise-en-scène moet nauwelijks onderdoen voor de gritty urban dramas van Martin Scorsese, terwijl de stijlbreukfinale dan weer echoot naar de bloedstollende, zij het overdadige slotact van ‘Scarface’ (van Brian De Palma). Het hoeft vanzelfsprekend niet gezegd dat ‘Wrong Turn At Tahoe’ niet met het werk van die twee grootmeesters kan concurreren, maar het toont wel aan dat Khalfoun op zijn minst ambitie aan de dag legt.

Dat kan ook over het scenario van beginnend scribent Eddie Nickerson gezegd worden. Ja, het verloop is vrij voorspelbaar, maar de intelligente karakters zijn een verademing en de catchy klinkende dialogen liggen goed in het oor en bevatten opvallend veel humor. “I’m a shark and I will drag you down, like that bitch in the beginning of Jaws”, aldus Keitels personage wanneer die voor het eerst kennismaakt met Vincent. Waarop die zegt: “I ain’t no bitch, I’m Roy Scheider!” Toegegeven, het lijkt op een foute oneliner uit een Schwarzenegger-vehikel uit de jaren ’80, maar Keitel en Ferrer weten hun waar geloofwaardig (en geestig) te verkopen.

Maar ze zijn niet de enige twee acteurs die deze film een niveau hoger tillen. Ook Oscarwinnaar Cuba Gooding Jr. (niemand lijkt zich nog te herinneren dat-ie er voor zijn rol in ‘Jerry Maguire’ eentje won) is uitstekend op dreef als loyale rechterhand, die ook zijn eigen privédemonen te geselen heeft. Het is bovendien een goeie keuze geweest van Nickerson en Khalfoun om z’n karakter van een mistige sluier te voorzien, die nooit helemaal verdwijnt. De personages worden maar net zoveel als nodig uitgediept, wat van ‘Wrong Turn At Tahoe’ een stijlvol en to the point maffiaportret maakt die finaal over meer branie beschikt dan je van de gemiddelde straight to dvd-genrefilm kan verwachten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray