Zoeken

Das Weisse Band (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Das Weisse Band (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Michael Haneke
  • Cast: Ulrich Tukur, Christian Friedel, Johanna Busse
  • Genre: Drama
  • Duur: 145 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 14-04-2010
  • Distributeur Blu-ray: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Das Weisse Band (Blu-ray)"

Voor degenen die zich afvroegen of Michael Haneke zonder inspiratie zat daar hij zijn tijd spendeerde aan een Engelstalige rewind van ‘Funny Games’: het antwoord is neen, neen en nog eens neen. Getuige ‘Das Weisse Band’, die vorig jaar met de Gouden Palm in Cannes aan de haal ging, en zonder twijfel de meest voldragen en cinematografisch meest verbluffende prent is die de Oostenrijkse cineast ooit in elkaar heeft gebokst. Meer zelfs, hij zal het moeilijk krijgen om dit magnum opus ooit nog te overtreffen.

Michael Haneke maakt geen gemakkelijke films, zoveel is zeker. Niet alleen omdat hij steevast meer vragen oproept dan antwoorden in het rond strooit, ook omdat je over een sterk gestel moet beschikken om zijn oeuvre te appreciëren en te incasseren. Hij confronteert het publiek immers graag met de gewelddadige en weinig vredelievende kant van de mensheid. Dat doet hij niet door geweld te verheerlijken of te commercialiseren, maar door de menselijke egoïstische en fatalistische aard op het voorplan te zetten, meestal gekoppeld aan kritiek op een steeds egocentrischer wordende maatschappij. Dat uitte zich al in thema’s als gewetenloze jeugd (‘Benny’s Video’) en maatschappelijke vervreemding (‘Das Siebente Kontinent’, ‘Code Inconnu’).

In ‘Das Weisse Band’ richt Haneke zijn pijlen eens niet op een hedendaagse grootstad, maar keert hij terug in de tijd. Naar Eichwald, om precies te zijn, een Duits protestants boerendorp omstreeks 1913. Het is een dorp zoals die schijnbaar niet meer bestaan, waar de plak wordt gezwaaid door een baron voor wie zowat de volledige dorpsgemeenschap werkt. Een dorp ook waarover plots het kwade neer schijnt te dalen. De dokter struikelt met zijn paard over een onzichtbare metalen draad die tussen twee bomen is gespannen. En het mysterie daarrond is nog niet eens weggeëbd als een boerin sterft bij een bizar ongeval. Later wordt het zoontje van de baron mishandeld teruggevonden. De leraar vermoedt dat de kinderen van Eichwald meer weten van de gewelddadige voorvallen, en trekt op onderzoek uit…

‘Das Weisse Band’ is een wondermooi in beeld gebrachte nagelbijter die autoriteit hekelt en scheefgetrokken machtsverhoudingen koppelt aan het verlies van de kinderlijke onschuld en de bron van fascisme. De link met het Duitse nazisme wordt echter nooit expliciet: het is pas als je de film in een geschiedkundige viewmaster stopt dat je beseft dat de kinderen in de film de eerste volwassen generatie zal zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet dat Haneke de vraag hoe het allemaal is kunnen gebeuren beantwoordt. Hij laat het liever aan de kijker over om de puntjes met elkaar te verbinden, en net het ontrafelen van die kinderpuzzel maakt van ‘Das Weisse Band’ zo’n sterke film, ook al weet je voor de eindgeneriek niet noodzakelijk iets meer dan bij de aftrap.

Haneke filmt bovendien in ontieglijk fraai prentkaartenzwartwit. Schakeringen die je eerder verwacht in onschuldige plattelandscinema en niet zozeer in wat eigenlijk een intellectuele horrorthriller is met onderhuids kokende spanning. Die visuele pracht gekoppeld aan de typische Haneke-ingrediënten (geen soundtrack, veel dialogen en onverwachte kippenvelerupties) maken van ‘Das Weisse Band’ een sterk staaltje cinema dat heel lang blijft nazinderen.

Extra’s (Blu-ray): fans van de Oostenrijkse grootmeester zullen zich geenszins bekocht voelen met een making of en interviews, én een vijftig minuten durende terugblik op Hanekes interessante oeuvre en carrière.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray