Zoeken

Ninja Assassin (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Ninja Assassin (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: James McTeigue
  • Cast: Rain, Naomie Harris, Stephen Marcus
  • Genre: Actie
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-04-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Ninja Assassin (Blu-ray)"

Nee, ‘Ninja Assassin’ is - in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten - niet gebaseerd op een manga of andere Japanse bron, maar de film is volledig ontsproten aan de breinen achter pareltjes als ‘Bound’ en ‘The Matrix’. Achter hun topvorm van weleer zijn de Wachowski’s echter al een decennium aan het zoeken en opnieuw blijkt dat ze die nog steeds niet hebben teruggevonden. Dit spectaculaire actiefilmpje zal de genreliefhebbers ongetwijfeld de nodige thrills bieden, maar een grand cru is dit allerminst.

Toch schiet het alleraardigst uit de startblokken. In de proloog zijn we namelijk getuige van een uiterst bloederige confrontatie tussen een groepje gangsters (waarvan de aanvoerder zich een tatoeage laat zetten) en een ninja die de shadow blending-techniek toepast om elke aanwezige één voor één uit te schakelen. De knap geënsceneerde openingsscène is representatief voor de rest van de film en onderstreept dat er aan de visuele vorm heel wat aandacht is gespendeerd. Jammer genoeg kan dat over het scenario niet gezegd worden. Het duurt een tijdje vooraleer alles in z’n plooi valt en vanaf dat gebeurt, kent de film een traditioneel (en daardoor vrij saai) verloop.

Scenarist J. Michael Straczynski (‘Changeling’), die te elfder ure opgetrommeld werd om een niet echt op studioapplaus onthaalde eerste draft om te bouwen tot een werkbaar script, kent beslist zijn pappenheimers, maar de lijn tussen een ode en kopieerwerk wil wel eens dun zijn. Al kan je er moeilijk de vinger op leggen waar de gereputeerde ‘Babylon 5’-scribent nu precies z’n mosterd haalde. De nog openstaande rekening met een oude concurrent (die nota bene een dierbare verdoodde), een ‘vader’ die aan de andere zijde van de wet staat, het zijn niet bepaald nieuwe (laat staan originele) vondsten, maar als non-lineaire kapstok om actiescènes aan op te hangen kan het nog net.

In het regiestoeltje zetelt James McTeigue, die eerder onder Wachowski-supervisie al ‘V For Vendetta’ inblikte. Hij brengt het relaas van Raizo, een wees die door de Ozunu-clan getraind werd tot ninja om zich finaal tegen hen te keren, aan een pittig ritme in beeld. De ene tweespalt (een battle in een wasserette oogt cool) is nog maar net gedaan of een volgende dient zich alweer aan. Het deert niet dat we nooit om Raizo gaan geven, het enige wat we ‘m willen zien doen is ass kicken. En dat kan hij als de besten, zo blijkt. De scènes met Europol-agente Mika Coretti (Naomi Harris), die de clan om andere redenen op het spoor komt, voelen daardoor vooral aan als vertraging.

‘Ninja Assassin’ werd geboren op de set van ‘Speed Racer’, waar enkele gevechtsscènes de broertjes Wachowski op het idee brachten een film te wijden aan de Japanse vechtkunst. En wie anders casten dan de man die ook toen al zo zwierig van jetje gaf: de Koreaanse popster Rain. De vroegere danser beschikt over de perfecte dosis lenigheid én charisma om een rol als die van Raizo tot een goed einde te brengen. Met andere woorden: een voorspelbaar en weinig verrassend ninjaspektakel, dat er echter zo goed uitziet (de slotact is om van te smullen!) dat elke actiefan hiermee probleemloos anderhalf uur mee uit de voeten kan. Tegelijk leeg en cliché, maar ook cool en blits.

Extra’s (Blu-ray): twee featurettes die dieper ingaan op het ninjagegeven. Enerzijds door meer de mythische achtergrond van ninja’s te belichten, anderzijds door in te zoomen op hoe de specifieke stunts in scène werden gezet. Een derde minidocu toont hoe Rain op zijn rol werd voorbereid. Tot slot zijn er nog enkele verwijderde scènes bij het fraaie bonusmateriaal terug te vinden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray