Zoeken

Kick-Ass

  • Cinevision.be/nl quoteert Kick-Ass met een 4/5
  • Regisseur: Matthew Vaugn
  • Cast: Aaron Johnson, Chloë Moretz, Nicolas Cage, Mark Strong
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-09-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Kick-Ass"

Opvallend: 2010 is duidelijk het jaar waarin meerdere genrewisselbekers van eigenaar switchen. Nadat ‘Shaun Of The Dead’ de duimen moest leggen voor ‘Zombieland’ in de categorie ‘beste zombiepastiche’ heeft nu tevens het superheldengenre een nieuwe fakkeldrager. Vergeet ‘Spider-Man 3’, ‘The Dark Knight’ en ‘Iron Man’: dé allerbeste comic-verfilming staat vanaf heden op naam van... ‘Kick-Ass’!

Het bewijsmateriaal? Deze door ex-Guy Ritchie-producer en ‘Layer Cake’- en ‘Stardust’-filmmaker Matthew Vaughn ingeblikte superhero-adaptatie is zowel een hilarische parodie (het is waarlijk om te lachen) als een waardevolle aanvulling op het genre (de geweldscènes loodsen je in één ruk naar het puntje van de stoel). En alsof dat nog niet volstaat, krijg je er ook nog eens een uit de realiteit ontsnapte coming of age-subplot bij, die iedere tiener (of iedereen die ooit een tiener is geweest) recht naar het hart zal grijpen. Kortom, andermaal een meesterwerk van de zevende kunst is geboren. Een film die je weer even doet ervaren wat pure cinema is: een uitstap in een fantasierijke - zij het in dit geval ook wel een beetje (pulp)zieke - wereld.

Maar de wereld van Dave Lizewski (rol van nowhere boy Aaron Johnson) ziet er allesbehalve anders uit dan die van ieder ander, horen we je denken. Akkoord, maar de nerd die Dave lijkt te zijn, staat op het punt uit z’n cocon te breken wanneer-ie van de ene dag op de andere beslist een superheld te worden. Hoe hij dat precies doet? Simpel, hij bestelt een groengele maillot op het internet en trekt ermee de straat op. Wat echter zijn eerste optreden als goedhartige vigilante moet worden, loopt faliekant mis en Kick-Ass - zoals hij zich intussen gedoopt heeft - belandt in het ziekenhuis.

Zoals het een echte held betaamt, staat opgeven niet in zijn woordenboek, al blijkt hij zich zo finaal de toorn van de lokale misdaadkoning op de hals te halen. Maar er komt hulp uit onverwachte hoek: van Hit-Girl (Chloe Moretz) en Big Daddy (Nicolas Cage in grandioze doen), respectievelijk dochter en vader Macready. Zij (Mindy) is een 11-jarig meisje met grove bek en wapenfetisj (geef haar vooral geen vlindermes!), hij (Damon) een afvallige flik die de straat nu hoogstpersoonlijk van al het tuig probeert te ontdoen als parttime Batman. En dan is er ook nog Red Mist, aka Chris D’Amico (Christopher Mintz-Plasse), de zoon van de maffia-kingpin, die zich eveneens als tweederangs superheld uitdost.

Non-aficionado’s merken wellicht op dat de getalenteerde Matthew Vaughn twee uur lang (en geen seconde daarvan zouden we willen schrappen!) niet kan kiezen tussen persiflage en ernst, maar het is die uitzinnige, excentrieke en vooral ook subversieve mix die ‘Kick-Ass’ net zo geweldig maakt. Er mag gelachen worden met een waaier aan schitterende dialogen, die ofwel een comic-collega geweldig op de hak nemen (zegt Hit-Girl: “You just contact the mayor’s office. He has a special signal he shines in the sky; it has the shape of a giant cock”) ofwel eenvoudigweg megacool van de tong rollen (“Tool up, honey bunny. It’s time to get bad guys”, aldus Big Daddy). En dan zijn er nog de schitterend gechoreografeerde, bij momenten hondsbrutale actiescènes, die o.a. ‘Kill Bill’ (dé vaandeldrager van ultrageweld) moeiteloos het nakijken geven.

Anders gezegd: ‘Kick-Ass’ is een pareltje. Een film die spektakel, humor en parodie mengt tot een briljante cocktail, waarin ook de vertolkingen (Nicolas Cage schittert, maar ook Mark Strong staat heerlijk charismatisch te wezen als schurk met dienst), de stilistisch hoogstaande mise-en-scène en de jukeboxsoundtrack (herken de filmtune!) excelleren. En in het opvallend gelaagde script, dat de hedendaagse maatschappij kritisch onder de loep neemt én tegelijk de superheldenthematiek in zijn hemd zet, stijgen de personages boven hun eendimensionale karakter uit: de vader-dochter relatie tussen Hit-Girl en Big Daddy ontroert écht en de trubbels van protagonist Dave Lizewski zijn aandoenlijk herkenbaar. Superheld? Superfilm!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray