Zoeken

Fear Itself

  • Cinevision.be/nl quoteert Fear Itself met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Breck Eisner, Brad Anderson, John Landis
  • Cast: Eric Roberts, Elisabeth Moss, Brandon Routh
  • Genre: Horror
  • Duur: 520 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-04-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Fear Itself"

Enkele jaren terug vatte regisseur Mick Garris (zowat Stephen Kings vaste partner als het op tv-adaptaties van zijn werk aankomt) het idee op samen met bekende horrorcineasten een televisiehorrorreeks op poten te zetten. En die regisseurs waren niet van de minste: Tobe Hooper, Dario Argento, John Landis, Joe Dante, Don Coscarelli, John Carpenter en Takashi Miike zijn maar een paar van de namen die hun medewerking verleenden aan wat ‘Masters Of Horror’ zou worden en uiteindelijk 26 afleveringen zou tellen. Helaas voor Garris en de fans gaf geldschieter Showtime er na twee seizoenen de brui aan. Lionsgate toonde zich daarop bereid om het derde seizoen te financieren, maar gaandeweg transformeerde het project in de spin-off ‘Fear Itself’, dertien horrorverhalen van veertig minuten, alweer grotendeels geregisseerd door bekende genreregisseurs.

‘Fear Itself’ ging in Amerika in première op NBC in juni 2008. Een echt succes werd het niet: de serie werd na acht afleveringen stilgelegd, en de resterende vijf kwamen pas in de zomer van 2009 op het scherm. Een tweede seizoen komt er niet. De dertien afleveringen op deze verzamelbox van ‘Fear Itself’ zijn dan ook meteen alle afleveringen die ooit zijn gemaakt.

De dertien regisseurs die tekenden voor een bijdrage aan ‘Fear Itself’ zijn Breck Eisner, Brad Anderson, Ronny Yu, John Landis, Stuart Gordon, Darren Lynn Bousman, Mary Harron, Larry Fessenden, Ernest Dickerson, Rupert Wainwright, John Dahl, Rob Schmidt en Eduardo Rodriguez. Uiteraard is de kwaliteit van de kortfilms wisselvallig: de ene leent zich al meer tot nagelbijten dan de andere, maar een echte sof zit er niet bij. Integendeel, vaak is het leuk om te zien hoe een idee met beperkte middelen en op korte tijd toch volledig matuur wordt uitgewerkt. Mick Garris ging (net als in ‘Masters Of Horror’ trouwens) alvast in zee met de make-upeffectenmaestro’s van KNB EFX Group om het een en ander met de juiste panache in beeld te brengen.

De kortfilms mogen dan wel allemaal opgenomen zijn in de omgeving van Alberta (Canada), ze zien er zeker niet allemaal hetzelfde uit. Integendeel, de onderwerpen variëren van vampieren en spookhuizen tot seriemoordenaars, kannibalen en zombies. De meeste van de dertien filmpjes slagen er in om op relatief korte tijd inventieve dingen te doen met hun premisses. Uiteraard is er - gezien de korte verteltijd - weinig tijd en ruimte om de karakters echt uit te tekenen, maar dat stoort in deze format niet of nauwelijks.

Interessante afleveringen zijn onder andere ‘Spooked’ met Eric Roberts als niet zo koosjere privédetective die tijdens een surveillanceopdracht meer boe-momenten krijgt te verwerken dan hem lief zijn; ‘Chance’ waarin een man met zijn moordende dubbelganger wordt geconfronteerd, ‘New Year’s Day’ een niet onaardige variante op Romero’s zombiefilms en ‘Echoes’ waarin een niet zo fraai reïncarnatiegeheim de kop opsteekt. Al is de kans groot dat iedereen andere favorieten vist uit deze verzameling aanvaardbaar horrorvoer voor de liefhebbers van degelijk vakwerk.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray